Elterjedt szokás, hogy egy-egy meccs után a kapura lövéseket számlálgatjuk, és sokszor bosszankodunk azon, hogy hiába volt az egyik csapatnak jóval több lövése, mint a másiknak mégsem nyert. A csapatban, vagy a statisztikai mutatóban van a hiba? Jóval kifinomultabb elemzési módszerről ír vendégszerzőnk, Kovács Soma.

Egy ideje foglalkoztat a kérdés, vajon hogy lehet eldönteni, hogy egy passz, vagy egy beadás tényleg elhibázott, rossz-e? Egy csapat, akik sokszor lőttek kapura, dominálta-e a mérkőzést? A megszokott labdarúgáshoz kapcsolódó statisztikák mennyire írják le vajon a mérkőzés képét, esetleg vannak-e olyan mutatók, amik közelebbi képet tudnak mutatni egy-egy mérkőzésről.

Az Expected Goal Ratio (xG) egy olyan mutató, amely a korábbi futball-statisztikákhoz képest abban mutat újat, hogy nem a mennyiséget helyezi előtérbe, hanem a helyzetek minőségének leírására törekszik. Nyilvánvalóan ez a módszer is csalóka lehet, azaz a helyes értelmezéshez érdemes az adott szituációkat is látni, azonban úgy gondolom, sokkal árnyaltabb képet mutat egy-egy meccsről, mintha csak a labdabirtoklás – kapura lövések tengelyen mozognánk. Tehát arról van szó, hogy az xG-modellekben nem minden lövés egyenértékű; a nagyobb lehetőségek magasabb értéket kapnak, míg azok, amelyek kevésbé kecsegtetnek a gólszerzés valós lehetőségével, kisebbet.

Mindenképp érdemes tisztázni, hogy legjobb tudomásom szerint nem beszélhetünk „A modellről”, többféle megoldásról olvastam. Ezek abban különböznek egymástól, hogy más és más változókkal számolnak a lehetőségek minőségének számszerűsítésekor. Természetesen van egy tényező, amely minden modellben szerepel, ez a leadott lövés helye. Többek szerint ez önmagában elégséges egy jó xG modell megalkotásához, csak elég sok zónára kell osztani a kapu környéki területet, mások viszont a lövést megelőző passz jellegét (cross, through ball, etc.), a testrészt, amellyel gólt próbál elérni a támadó, valamint a védők által kifejtett nyomást is beillesztik modelljükbe. Ez utóbbi nyilvánvalóan nehezen megragadható a számok nyelvén, csupán egy olyan blogot találtam, ahol foglalkoznak ezzel. A 11tegen11 szerzői, látszólag nem konkrétan a védők pozícióját veszik figyelembe, hanem a játék állását, talán könnyen belátható, hogy valóban nem ugyanolyan nyomás alá helyezi egy egygólos vezetést védő csapat az ellenfél támadóit, mint az, aki már úgy megszórta az ellent, hogy biztosan nem fognak visszajönni a meccsbe. A legtöbb helyen elég sokat írnak a saját modelljükről, persze természetesen az adatbázisukat, részletesebb leírásokat nem osztanak meg. Így további találgatásokba nem kezdenék, inkább a múlt heti Arsenal – Barcelona mérkőzésről szeretnék kiemelni pár jelenetet, amelyek jó példát jelentenek az xG modell által nyújtott lehetőségekre.

xg1

xg2

Először is a felső grafikon megmutatja kronológiai sorrendben a kialakított helyzeteket, minél nagyobb a lépcsőfok nyilvánvalóan annál nagyobb volt a helyzet. Itt láthatjuk is az elvárható gólok számát, ez a barcelonai oldalon 3.25 (a két ábrán található számok különbségét az adja, hogy a büntetőket külön, egy állandó számmal adják meg), míg a hazaiaknál 1.84 volt. Az lenti ábrán ezeket a helyzeteket láthatjuk, a minőségüket a pötty mérete jelzi, valamint látható, hogy honnan próbálkoztak a felek a kapu bevételével.

Mint az ábrákon láthatjuk az Arsenal 3 nagyobb lehetőséget alakított ki a mérkőzésen, míg a Barcelonának ez 5-6-szor sikerült (ebben nincs benne a félidő vége felé Suárez helyzete, aki az egyértelműnek tűnő lövés helyett a visszapasszt választotta).

Az az első ábrából kivehető, hogy az első félidő végéig a londoniak előtt adódott egy nagyobb lehetőség, egy bedobás után a katalánok védői nem álltak közel a Giroud – Sanchez pároshoz, így sikerült két háromszögeléssel megbontani a védelmet, majd áttolni a játék súlypontját a jobb oldalra, ahol Özil egy keresztbe futással elvált őrzőjétől. Özil középre tett labdája után még sikerült blokkolni a lövést, de a kipattanó Chamberlain elé került, aki nagy ziccerben törte el a labdát (talán egy kicsit alatta volt a labda és nem volt ideje igazítani rajta).

output_xPkSqr

A következő helyzet a Barcelona előtt adódott, az ágyúsok labdakihozatalába már a második passznál hiba csúszott, így éppen a támadásba való átmenetkor veszítettek labdát. A vendégek gyakorlatilag egy passzból a támadóharmadba juttatták a játékszert és így a hátul maradt három Arsenal-védőre vihették a labdát, akik a helyzetükből adódóan statikusan várták a kontrát. Két remek passz után Suárez, mint fentebb említettem Messit kereste volna a lövés helyett, így ezt megúszták a hazaiak.

output_Nwgpqp.gif

Nem sokkal ezután még egy óriási helyzetet alakított ki a Barcelona. Suárez fejesét szerintem egyszerű figyelmetlenség előzte meg, Sanchez talán a közelgő félidő miatt nem fordított elég figyelmet a mögötte beinduló Dani Alvésre, aki nagyszerű labdát varázsolt az uruguayi támadó fejére, aki pedig nem sokkal bólintott mellé.

output_7C1acc.gif

A 49. percben egy újabb védelmi hiba okozhatta volna az Arsenal vesztét, Koscielny ragadt be, számomra érthetetlen módon, talán akkora hévvel követte Messit, hogy figyelmen kívül hagyta a védőtársak vonalát. Így Iniesta kiugratása Neymar irányába nem volt leshelyzet, a brazil támadó egyedül vihette a labdát Cech-re, aki nagy bravúrral hárítani tudott.

output_TrCtb2.gif

A következő helyzetet a hazaiak alakították ki, már a szóban forgó szituáció előtt is adódott egy lehetőség Giroud előtt, az Arsenal labdajáratását Coquelin törte meg egy remek kiugratással. A magasan helyezkedő barcelonai védelmet Özilnek sikerült kijátszania, a hátráló bekkek között nem volt lesen, majd a visszagurítása után Giroud lövését még meg tudta akadályozni Mascherano egy jó ütemű tisztázással. A francia támadó úgy tűnt, tudatosan keresi a lehetőségeket az alacsonyabb argentin mellett, a ziccer is ebből alakul ki, egy bedobás után sikerült Monrealnak egy remek beadást produkálnia, amelyet Giroud kapura is fejelt, kihasználva fizikai adottságait, azonban ter Stegen hatalmas bravúrral hárított.

output_cLXRIE.gif

Eddig ugye az xG-modell alapján a csapatok nagyjából azonos gólszámmal kecsegtető helyzetet dolgoztak ki, azaz adódott itt is, ott is ziccer. Ekkorra már érződött, hogy a londoni csapat kicsit kinyílt, gólt akartak szerezni, ez azonban nem sikerült, és ahogy lenni szokott, főleg egy ilyen támadópotenciállal rendelkező csapat ellen, egy gyors iramú kontrával megszerezték a vezetést Messiék.

Bellerín beadása nem volt a legpontosabb, ráadásul ekkor Giroud éppen Piquevel alkotott párt, aki meg is nyerte a fejpárbajt, a felszabadítása után a labda Iniestához került, aki remek mozdulattal továbbította a labdát Neymarhoz. Gyakorlatilag ezzel az egy érintéssel a 3 katalán támadó vihette a labdát az Arsenal védősorára. Mertesackerék egyébként sem a gyorsaságukról híresek, de egy ehhez hasonló helyzetben nem sok védelem tudna mit tenni. Neymar rövid forgolódás után talált annyi területet, hogy a blokkolni próbáló Mertesacker mellett/alatt elpasszolja a labdát Suáreznek. Az uruguayi támadó pár ütemet kivár, míg megérkezik a társ, innentől kezdve a forgatókönyv egyértelmű, a visszafele igyekvő védők között eljuttatni a labdát a középen érkező Messihez, akinek egyedül az Arsenal portásának eszén kellett túljárnia. 1-0.

output_7tCtxg.gif

A londoniak nem tehettek mást, ki kellett nyílniuk a hazai pályán való vereség elkerülése érdekében. Ezzel persze nagy kockázatot vállaltak, aminek köszönhetően a Barcelona újabb helyzetet dolgozott ki, Rakitic erőszakos labdaszerzése után indította Messit, akit Ramsey szabálytalanul sem tudott megállítani. A magas védelmi vonal a kontrák ellen kevésbé véd, így ezek a szabálytalanságok – még a saját térfélen – sok csapat „védjegyévé” váltak, azonban ha nem sikerül faultolni, a védők kiszolgáltatottan várják a feléjük nyargaló támadókat. Az argentin tízes az ügyesebb lába felől érkező Neymarnak passzolt, aki még elszórakozta a helyzetét, de Mertesacker blokkja után visszakerült Messihez a labda, amit rögtön továbbított Suárezhez. A Barcelona játékosa, szerintem talán feleslegesen, átvette a labdát, de csak a kapufát sikerült eltalálnia.

output_sbr1Cb.gif

Majdhogynem az ellentámadásból egy tizenhatoson belüli kisebb kavarodás után, a csereként beállt Welbeck fejére varázsolta a labdát Sanchez, az angolnak sikerült lefejelnie védőjét (újra Mascherano mellé helyezkedett a támadó, aki magas labdát próbált megjátszani). Ramsey mélységből érkezett, Busquetsnek nem sikerült lekövetnie a mozgását, így, ha pár centivel pontosabb a labda, vagy hosszabb a walesi lába könnyen gólt szerezhetett volna, az állás azonban maradt 0-1.

output_f6wgTZ

Elérkeztünk a 82. perchez, ekkor egy ártalmatlannak tűnő szituációban szabálytalankodott az Arsenal csapatkapitánya, Koscielny. A frissen beállt Flamini előzékenyen odagurította a labdát, a szabálytalanságot elszenvedő Suáreznek, aki nem volt rest, rögtön újraindította a játékot. A hazaiaknak nem volt idejük rendezni soraikat, ennek ellenére úgy tűnt, Messi pontatlan labdáját sikerült lefülelni, de Mertesacker tisztázása nem sikerült túl jól, a labda vissza is került az argentinhoz. A további történéseket már ismerjük, Flamini rengeteg ütemet késve, klasszikus módon felrúgta a labdás játékost a tizenhatoson belül, így jogos büntetővel jöhettek a vendégek. Mint a fenti xG-mutatón láthatjuk, a tizenegyeseket külön kalapba veszik. A büntetők esetében igen könnyű a helyzet, hiszen egész egyszerű megállapítani, hogy milyen eséllyel szereznek gólt belőle a játékosok. Ha minden igaz, 100-ból 76-szor veszik be a hálót a tizenegyes pontról, ez most sikerült is, így már 0-2 az eredmény.

output_1sV6TV.gif

A mérkőzés, sőt talán a párharc is, ezzel gyakorlatilag eldőlt, a végére még maradt egy komoly Neymar ziccer és Cech védés, Suárez megpattanó beadása után fejelhetett a brazil senkitől sem zavarva, azonban a cseh portás hatalmasat védett.

output_3X5UZO

Talán az xG nélkül is egyértelmű, hogy a vendégek megérdemelten győztek az Arsenal ellen, és azt is nehéz lenne tagadni, hogy a kétgólos előny sem túlzó. Ahogy az xG is mutatja, több gól is volt a felek között, de a ziccerek nagy része kimaradt. A mérkőzés elején a Barcelona kivárt, bár az ágyúsok előtt is adódtak lehetőségek, nem tudták ezeket gólra váltani. Ahogy teltek a percek, egyre sürgősebb lett a londoniaknak, pontatlanabbá váltak, így a katalánok többször is a rendezetlen védelemre vezethették a labdákat, amiből meg is szerezték a vezetést, majd a második gólt is. A visszavágón nem sok esélyt látok arra, hogy Wengerék továbbjussanak, úgy tűnik, továbbra is sújtja a Bajnokok Ligája átka a franciát, és nem tud eljutni legalább a legjobb nyolc közé.

Kovács Soma