Az alábbiakban egy kissé rendhagyó módon szeretnék bemutatni pár európai fiatalt, akik előtt fényes jövő állhat. Kizárólag olyan játékosokról fogok szólni, akiket legalább egy mérkőzésen láttam játszani. Ez nem egy klasszikus „Europe’s top10 young players” összeállítás volna, inkább azokra koncentráltam, akik kevésbé vannak előtérben, azonban meglátásom szerint ha nem is lesznek Bajnokok Ligája győztesek, szerintem bőven hallunk még felőlük.

Természetesen vannak köztük olyanok, akikről az európai futball követői már hallottak, ismertek számukra. Leginkább a 21 évnél fiatalabb játékosokra koncentráltam, de a kezem igencsak meg volt kötve, hiszen olyan futballistákat vettem számításba csak, akiket láttam futballozni, így egy-két túlkorost is neveznem kellett a keretbe.

1. Alban Lafont (1999. 01. 23., Ouagadougou, Burkina Faso) – Toulouse FC

cropped_gettyimages-499612982

Lafont-ot, a Toulouse 17 éves kapusát a második mérkőzésén láttam védeni, az idei szezon 16. fordulójában, ahol rögtön le is hozta a második clean sheet-jét. Ez azért is különösen nagy szó, mert csapata 7 hónapja nem tudott kihúzni egy meccset kapott gól nélkül. Lafont-on meglátszik, hogy rettenetesen fiatal, kapusoknál jellemzően többet számít a rutin, mint például a támadó játékosoknál, azonban az látszott az egyébként 3-0-ra megnyert mérkőzésen, hogy korát meghazudtoló dolgokra képes a kapuban (ebben persze segítségére van 193 centije). Az említett két mérkőzést követően megragadt a kapuban a fiatal Alban, azonban csapata úgy tűnik, megállíthatatlanul száguld a kiesés felé. Bár nincs elkésve, talán a másodosztály még használhat is neki, azonban az sem lepne meg, ha a következő szezont is az első osztályban kezdené meg.

Talentometer: 4/5

2. Tin Jedvaj (1995.11.28., Zagreb, Horvátország) – Bayer Leverkusen

hi-res-ea1a39c207041d7ed01f5d4efce051ad_crop_north

A Dinamo Zagrebnél nyújtott teljesítményére már a Románál is felfigyeltek, el is vitték 5 millió euróért, ám ott nem tudta megvetni a lábát, így került először kölcsönbe, majd végleg a gyógyszergyári csapathoz. Bár Jedvaj eredetileg középhátvéd, az idei Leverkusenben a védelem jobb oldalán számít rá Roger Schmidt. Igaz, egy kicsit utánanézve jelenlegi formájának, azt kell mondanom, hogy nem ezek élete hetei, legutóbbi két tétmérkőzésén egyaránt kiállították a második sárgalapja begyűjtése után. 2014-ben a válogatottban is bemutatkozott, eddig csupán három mérkőzésig jutott, de ha klubjában sikerül bizonyítania, szép nagyra növekedhet ez a szám. Eredeti posztja miatt talán védekezésben hasznosabb egyelőre, azonban a Darmstadt elleni meccsről úgy emlékszem rá, mint aki képes a kombinatív játékra. Beadásain van mit csiszolni, de ha hosszabb távon sikerül gyengeségein javítani, igen lendületes kis jobb bekk válhat belőle.

Talentometer: 3/5

3. Rubén Duarte (1995. 10.18. Almería, Spanyolország) – Espanyol

ruben-duarte-venimos-del-paron-con-la-moral-por-las-nubes

A 20 éves balhátvéd az Espanyol utánpótlás neveléséből került ki, több mint 70 meccset játszott a második csapatban, mire tavaly bekerült a felnőtt csapat keretébe. Eleinte még felváltva játszott a második csapatban és a „nagykerettel” is, de idén már csak a La Ligában lépett pályára. Nem mondhatjuk, hogy berobbant, hiszen nem kihagyhatatlan a kezdőből, azonban rám jó benyomást tett: technikás, gyors, majd minden elvárásnak megfelel, amit egy modern szélsőhátvéd felé támaszthatunk. Bár szélső védő létére az idei 1260 perce alatt csak egy gólpasszra futotta erejéből, első igazi felnőtt szezonjához képest jól teljesít. 2015 májusában a felnőtt válogatottba is megkapta a meghívót. Bár nem lépett pályára, de a válogatottal készülhetett a Costa Rica elleni barátságos meccsre, valamint a fehéroroszok elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Talentometer: 3/5

4. Niklas Süle (1995. 09.03. Frankfurt, Németország) – 1899 Hoffenheim

niklas-sule

Ő talán az egyik játékos, aki kilóg a csapatból, Süle neve elég jól cseng manapság, legutóbb talán a Liverpool csapatával boronálták össze a 20 éves középhátvédet. A 2013/14-es szezonban kezdett el a felnőtt csapatban játszani Süle, azóta már majd 70 Bundesliga mérkőzésnél jár a fiatal védő. Nem meglepő módon a 195 cm-es játékos a levegőben nagyon meggyőző, masszív fizikummal rendelkezik, és ennek ellenére igen gyors játékos. Ahogy az manapság elvárható egy középhátvédtől, a megszerzett labdákat is magabiztosan játssza meg, valamint ha úgy adódik a helyzet, a támadásokhoz sem rest csatlakozni. A gyenge pontjairól is szólva: a fordulékonysága nem az igazi, ez talán a méretének a számlájára írható, bár állítólag az étkezési szokásaival kapcsolatban is adódtak problémák. A tavalyi szezon téli időszakában súlyos sérülést szenvedett, elszakadt a keresztszalagja, de sikerült 8 hónap alatt felépülnie, azóta kihagyhatatlan a Hoffenheim kezdőcsapatából.

Talentometer: 4/5

5. Clement Lenglet (1995. 06.17., Beauvais, Franciaország) AS Nancy-Lorraine

l-asse-vient-titiller-la-juve-pour-une-pepite-francaise-lenglet112519

Talán ennél a posztnál volt a legnagyobb kérdés, hogy ki kerüljön be, végül Lenglet mellett döntöttem Issa Diop ellenében, méghozzá azért, mert ő már a második szezonját tapossa csapatában, valamint fiatal kora ellenére már többször is felhúzhatta a csapatkapitányi karszalagot. Lenglet játékát kétszer figyelhettem meg, valószínűleg nem az Ajaccio elleni mérkőzésen akadhatott meg rajta a szemem, hisz ekkor a 22. percben már nem volt a pályán – tegyük hozzá, nem volt jogos a piros lapja. Viszonylag magas, talán kevésbé robosztus játékos, mint Süle, viszont remek bal lába van, hosszú labdái a Nancy támadásépítésének egyik alapkövét jelentik. 2015 márciusa óta játszik az U21-es francia válogatottban is, csapatával feljutásra állnak, így jövőre a legmagasabb szinten is bizonyíthat a fiatal védő.

Talentometer: 3/5

6. Riechedly Bazoer (1996. 10.12., Utrecht, Hollandia) – Ajax

12552_1444067399_151004ll5321

Az Ajax fiatalja a másik játékos, akit talán nem kell különösebben bemutatnom. Az utóbbi években a legnagyobb klubok körülrajongták a holland középpályást, ő maga is nyilatkozott arról, hogy tudomása van a Barcelona érdeklődéséről (mindenki döntse el maga, mennyire szimpatikus ez a gesztus). Bazoert két-három alkalommal láttam az Ajaxban játszani, emlékeim szerint egyik sem volt különösebben szenvedős meccs az amszterdamiak számára, azonban Bazoer képességei így is szembetűntek. Remekül passzol, de ez általában jellemző az Ajax játékosokra, ami miatt azonban mindenképpen helyet akartam szorítani neki a csapatomban, azok a hosszú labdái. Hallatlan pontossággal találja meg csapattársait akár 40-50 méterről is, engem kifejezetten Scholesra, Pirlóra emlékeztetve. Rúgótechnikája is mindenképp említésre méltó, 2016 februárjában például az alábbi gólt szerezte a nagy rivális Feyenoord ellen:

Technikailag is rendkívül képzett, az egyetlen kérdés, hogy nagyobb tempó mellett is képes-e ezeket a tulajdonságait kihasználni. Amennyiben igen, azoknak a csapatoknak a helyében, akik lemaradnak Paul Pogba megvásárlásáról, mindenképp a figyelmébe ajánlanám Bazoert.

Egy szokásos goals- assists- skills videó:

Talentometer: 5/5

7. Amadou Diawara (1997.07.17., Guinea, Conakry) – Bologna

Bologna FC v FC Internazionale Milano - Serie A

A Bologna középpályását az idei Serie A 32. fordulójában a Roma ellen láttam először játszani, de rögtön mély benyomást tett rám. Védekező középpályásként szerepelt a guineai játékos, bár a statisztikák alapján nem tűnik ki a mezőnyből, mégis rákerestem az interneten a srácra, és meglepődve láttam, hogy csupán 19 éves. Fiatal kora ellenére érett passzjátékot produkált, szerelései határozottak, fizikális adottságai is figyelemre méltók. Talán egy háromfős középpályán tudom leginkább elképzelni, amolyan box-to-box-ként. Diawarát 600 ezer euróért szerezte meg a Bologna csapata, a San Marinótól érkezett, mára a transfermarkt adatai alapján 9 millió eurót ér. Az olasz lapok szerint az újjáalakuló Manchester City érdeklődését is felkeltette a középpályás.

Talentometer: 4/5

8. Julian Brandt (1996.05.02., Bréma, Németország) – Bayer Leverkusen

mkchox6

Talán ő az egyetlen a listáról, akit már évek óta ismerek, a Football Managerben mindig az első dolgom volt az ő leigazolása. Brandt wolfsburgi nevelés, azonban a Bayer Leverkusen lecsapott rá 17 éves korában, viszonylag kis pénzért: 350 ezer eurót fizettek a Wolfsburgnak. Manapság természetesen ennek majd a 30-szorosát éri. Schürrléhez tudnám hasonlítani ilyen szempontból, a támadónégyes bármelyik posztján megállja a helyét, de talán a jobb oldalról indulva a legveszélyesebb Brandt. Említett társánál jóval technikásabb, azonban védekező munkája nem az igazi. Felnőtt válogatottságig még nem jutott el, Leverkusenben viszont már 60 mérkőzésen lépett pályára, ezeken 10 gólt szerezve.

Talentometer: 4/5

9. Diogo Jota (1996.12.04.,Massarelos, Portugália ) – Pacos Ferreria

diogo-jota
Diogo Jota (j)

Nyáron láttam először játszani, rendkívül gólerős, gyors játékos, a fejjátéka is egészen jó, a Pacos Ferreira csapatában játszik, egyelőre. Nagyjából egy hete kiderült, hogy nyártól az Atletico Madrid játékosa lesz, az idei kiírásban 10 gól, 8 gólpassznál jár. Elsősorban bal oldali támadót játszik, onnan tör be a kapu felé, kihasználva a rendkívüli sebességét. Az Atletico Madrid a transfermarkt.com oldal szerint 7,2 millió eurót fizetett Jotáért, nem kicsi összeg, de Simeonéék játékába kiválóan illik a portugál, könnyen griezmanni magasságokba is emelkedhet pár év elteltével.

Talentometer: 5/5

10. Vincent Janssen (1994.06.15., Heesch, Hollandia) – AZ Alkmaar

vincent20janssen202

A holland góllövőlistát vezeti Janssen 25 góljával, valamint a válogatottban is bemutatkozott a játékos 2016-ban, sőt az első gólját is megszerezte azóta, méghozzá az angolok ellen. Ha ez nem lenne elég, egy gólpasszt is kiosztott a 2-1-es holland sikert hozó meccsen (sajnos az Európa- bajnokságon nem villoghat). Az AZ Alkmaar alkalmazásában áll, a legutóbbi fordulóban egy mesternégyessel vette ki a részét a Zwolle legyőzéséből, valamint itt is adott egy asszisztot. A Feyenoord utánpótlásában nőtt fel, azonban ott nem láttak benne nagy jövőt, így került az általában nagy klubok akadémiáiról kikerülő ingyen igazolható játékosokat foglalkoztató Almere Cityhez, ahonnan két idény után elvitték az alkmaariak. Többen van Nistelrooyhoz hasonlítják, engem azonban inkább van Persie-re emlékeztet, persze lehet, hogy azért, mert neki is a bal lába az erősebb. Kitűnő rúgótechnikájához remek first touch párosul, talán a cselezés nem az erőssége, de ezt ellensúlyozni tudja remek átvételeivel, váratlan lövéseivel. Kissé talán pang a csatárpiac, így ő nagy érték lehet, ha sikerül jó helyre igazolnia. Persze 21 éves korban az sem lenne a világ vége, ha még egy évet lehúzna az Az-ben.

Talentometer: 4/5

11. Sebastien Haller (1994.06.22. Ris Oragins, Franciaország) – Utrecht

img-180815-048-onlinebild

A fiatal francia az Utrecht csapatának támadója, szintén előkelő helyen áll a holland mesterlövészek között 17 góljával. Pályafutása az Auxerre-ben indult, ami az utánpótlásnevelést tekintve a mai napig jól cseng az európai futballban. Innen előbb kölcsönvette az Utrecht, majd megvásárolta véglegesen, 650 ezer euróért. Nem csináltak rossz üzletet, hiszen két idény alatt megtízszerezte az értékét a játékos. Figyelemre méltó fizikummal rendelkezik, erős, magas, igazi target man típus, de ennek ellenére nem bánik ügyetlenül a labdával. 17 gólja mutatja, hogy a gólszerzéssel sem áll hadilábon, talán a képzettségén még van mit dolgoznia, azonban szerintem egy angol középcsapatban bőven megállná a helyét, akár egyedül, akár egy mozgékonyabb társ mellett.

Talentometer: 3/5

A válogatott tizenegy tehát így néz ki:

youth11

Cserejátékosok:

12. Kepa

Bilbaoi nevelés, jelenleg a Valladoidban, valamint az U21-es válogatottban véd a spanyol kapus.

Talentometer: 3/5

13. Issa Diop

A csapat csere középső védője, nagyjából Lafont-nal egyszerre mutatkozott be a Toulouse csapatában. Második meccsén rögtön be is talált, a Toulouse jelenlegi helyzete talán kedvezhet is neki, hiszen a másodosztályban bebetonozhatja magát.

Talentometer: 3/5

14. Jean-Victor Makengo

A fiatal középpályás a Caen csapatában tevékenykedik, egyelőre nem jutott sok szóhoz a Ligue 1-ban, azonban majdnem biztos vagyok abban, hogy pár éven belül a csapat erőssége lehet. Hacsak addig el nem igazol.

Talentometer: 3/5

15. Sam Larsson

A fiatal svéd kicsit kilóg a listáról, hiszen 23 évével túlkorosnak számít, azonban élmény nézni a játékát. A Heerenveen szélsője időnként futsalból ismert megoldásokkal szórakoztatja a publikumot, nincs kiemelkedő éve, de mindenképp üde színfolt a játéka.

A 0:58-től látható jelenet egy kiváló példa a fentiekre.

Talentometer: 2/5

16. Mahmoud Dahoud

A szír közppályás már bemutatkozott a Bajnokok Ligájában is, így többen ismerhetik a nevét, a Mönchengladbach középpályájának másik motorja Xhaka mellett. A City elleni BL-meccsen bemutatott 10 interceptionje kiváló mutatója a játékának.

Talentometer: 4/5

Kovács Soma

Reklámok