Hogy mennyire semmit nem ér a FIFA-világranglista, az tökéletesen bebizonyosodott tegnap. A  listán második helyezett Belgium, amely a torna titkos esélyeseként érkezett Franciaországba, az EB első rangadógyanús meccsén akaratgyengeségből jelesre vizsgázott.


Belgium-Olaszország  0:2

1. Bonuccinak jó tanára volt
Pirlo személyében. Lehetne védelmi hibának nevezni Giaccherini gólját, de az ostobaság lenne az a negyvenméteres labda max. a belga védők meglepetésére érkezett pont a Bologna játékosához. Jól látható, hogy a felívelés előtt hogyan viszi el az embert Eder és Pellé, Giaccherinire pedig már csak akkor tud figyelni Alderweireld, amikor már nagy a baj. Bonónak pedig ez nem az első ilyen beadása karrierje során. A Lazio ellen Vidalnak adott hasonló asszisztot, majd ezen a meccsen is még a 60. percben kapott tőle Éder egy príma átadást, amiből komolyabb helyzet is lehetett volna. Ezen kívül is szépen osztogatott, 34 passzából 27 volt sikeres.

2. A szárnyvédők diktatúrája
Bár főleg az olasz labdarúgásban már a ’80-as évek óta bevett szokás, különösen az 1982-es vébésiker óta a két szárnyvédővel felálló hadrend, Antonio Conténál ezt jelenleg kevesen tudják tökéletesebben a csapatukra formálni. Míg Candreva évről évre bizonyítja a Serie A-ban, hogy az egyik legjobb olasz winger, addig Darmian hasonlóra nem nyílt alkalma a legutóbbi szezonját vizsgálva, hiszen a MU-ban Louis van Gaal az Istennek nem találta a helyét. A squadra azzurrában viszont stabilan helytállt, mindössze öt labdát adott el, miközben bejátszotta a baloldalt, amivel emberelőnyhöz juttathatta csapatát támadásokkor. A fellépő Candrevával, a két olasz csatárral, és a folyton bezavaró Giaccherinivel együtt ugyanis úgy szét tudták húzni a belga védelmet, hogy simán megnyíltak a területek a hosszabb passzokra. Vagy éppenséggel egy szélen vezetett támadással lehetett kapu felé törni: a FFT adatai szerint Candrevának két veszélyes beadása is volt (az egyik assziszt) az ellenfél tizenhatosán belül. Ugyanakkor Darmian nem volt túl eredményes, ha védekezésről volt szó, mindössze egy labdaszerzés köthető a nevéhez. Nem csoda, hogy Conte lehozta, tudván, hogy a végén kelleni fog egy masszívabb ember a bal oldalon, De Sciglio pedig több nyertes fejpárbajt és szerelést tudott bemutatni.

wingers
A FourFourTwo hőtérképén látszik, hogy a jobboldalon Candreva elöl is mennyire veszélyes volt, illetve, hogy a balon Darmian, illetve De Sciglio – kicsit visszavontabban ugyan – , de mennyire bejátszotta a területet

 

 

3.Középhátvédnek állítsunk be összeszokott párost!
Wilmots igen pocsék helyzetbe került az EB előtt a csapatkapitány Kompany lesérülésével, aki a legtöbb selejtezőn Vermaelen párjaként takarította el Courtois útjából a csatárokat. Az ő kiszállásával azonban meg lehetett volna kockáztatni – már amennyiben ez kockázatnak minősül – , hogy a Tottenhamben jó párost alkotó , korábban az Ajaxban is együtt edződő Alderweireld-Vertonghen páros kezdjen középen. Bár ez esetben a baloldalon ugyan kevesebb rutinnal rendelkező játékost kellett volna bevetni, így viszont a klubjában alig játszó Vermaelen volt középen, Vertonghen pedig sokszor mozgott ígéretes akciókkal az olasz kapu irányába. Veszélyhelyzetet azonban nem teremtett (Candrevával szemben), és lehet, jobbat tett volna, ha klubbéli pajtása mellett maradhat, és mondjuk a kisebbik Lukaku, Romelu öccse, a 21 éves Jordan került volna be balbunkóba.  Lehetséges, hogy őt kevésbé vennék elő a meccs után, mint a bátyját, akivel el is érkeztünk a negyedik ponthoz.

4. Lukaku, a csalódás
Volt Lukakunak 2015 decemberében egy erős sorozata, amikor egymást követő 8 meccsen 9 gólt lőtt az Evertonban, de aztán egyre kezdett ürülni a gólzsák, március vége után pedig nem is szerzett bajnokin gólt. Egyébként két éve a vébén sem villogott, egyetlen gólt lőtt, igaz, azt az USA elleni nyolcaddöntő hosszabbításában. Csakhogy azóta például idén a válogatottban egyáltalán nem talált be, tehát kissé merész döntés túl sokáig bízni benne –  holott aláírom: a képességei meglennének ahhoz, hogy meccseket döntsön el. De Origi egyből sokkal veszélyesebb volt, ahogy beállt. Beszédes a számadat: Lukaku 7 helyzetet rontott el, 0 fejpárbajt nyert, 0 helyzetet teremtett, tehát jogos a PaddyPower éles kritikája, amivel Lukaku hőtérképét akarták szimbolizálni:

5. Inkább legyen lesajnált csapatod, mint túlhájpolt
Jó, lehet, hogy ezt csak az én defenzív magatartásom mondatja velem, de a mai meccs képe is ezt bizonyítja. Valószínűleg nem csak engem emlékeztet a mostani olasz csapat morálja a 2006-os csapatéra. Lehetne mondani, hogy abban a keretben igazi sztárok voltak, meg azt is, hogy a mostaniakat nem rázta meg egy calciopoli, de alapvetően ezt az olasz csapatot mindenki leírta, mondván, tartás és egyéniség nélküli. Ami ésszerűtlen feltevés, amíg nem látjuk őket játszani, és hát láthattuk, hogyan érvényesíti az akaratát Conte csapata. A túlértékelt belgáknak semmi ötlete nem volt, hol is kéne rést ütni az olasz BBC pajzson, a védekező trió összesen 18 tisztázást, 9 labdaszerzést és 6 blokkot mutatott be a Squawka adatai szerint. Feallainiék – hiába nevezik őket aranygenerációnak –  kulcsjátékosai egyébként is idén rendre pocsék szezont futottak. Maximum Nainggolan és Mertens van túl jobbnak mondható idényen, bár ketten együtt pont annyi kupát tudnak felmutatni a múlt három évből, mint a Liverpool PL-címet valaha.

És ahogy kezdett sietőssé válni a belgák dolga, úgy tűnt egyre valószínűbbnek, hogy az olasz kontrákat sem fogják tudni megfogni. Hiába állt vissza védekező középpályásnak – az egyébként is oda és nem a csatárok mögé való – Fellaini, aki mondjuk nehezen kritizálható, mert csak ezen a meccsen teremtett 7 veszélyes helyzetet, míg az egész tavalyi Premier League-ben 11-et. Már Pellé gólja előtt jöhetett volna a második olasz találat; ekkor még egy szép védést mutatott be Courtois Immobilével szemben, de a 92-ik percben nem volt kegyelem, és a 30 éves korára EB-résztvevővé érett Pellé egy baromi gyors kontra után Candreva beadását szépen bevágta.

buffon
Buffon helyében én is sprinteltem volna 70 métert, hogy a többiekkel ünnepelhessek.

Minden egy helyen:

6. A spanyoloknak idén sem csatár lesz a gólkirályuk:

7. Ha Ibra nem akar gólt lőni, lövet egy öngólt:

+1: Szerintem, bár még nem lépett pályára az összes csapat, Fellaini garantálja az EB legkreténebb haját. Nem mondom, Nainggolan se gyenge, de őt már láthattuk ilyen frizurával egy ideje, Fella szőke tincseire tényleg csak a full kretén jelző jut eszembe. Bár lehet, hogy csak a ’98-as román válogatottat akarja utánozni.
untitled-650x459

Reklámok