Hodgson rosálva rotált, Franciaország két kihagyott ziccer között összekacsintott Svájccal, és magával rántotta a nyolcaddöntőbe, Wales pedig csoportelsőként jutott a tizenhat közé. A miértek, a hogyanok, a hovatovábbok akadémiai szintű analízise jön most, hogy véget értek a küzdelmek az A és a B csoportban.

1.”A franciák a levegőben szerelik az Airbust,  hogy a landolásnál kinyíljon majd a futómű”

Ezt már egy barátom írta a Svájc-Franciaország meccs után: a kezdetek óta velünk tartó külsős, franciaügyi referensünk, Varga Csaba, aki előzetesen “európai iksznek ígérkező francia-svájci diplomáciai jegyzékcsere és meccs utáni sajtfondü és pezsgő bankett”-nek titulálta jogosan a meccset. Mindamellett, hogy felhívja rá a figyelmet: a hazaiak válogatottja tekintetében Deschamps-t a tornát megelőző botrányok (Benzema és Valbuena ügye, a terrorcselekmények, Sakho doppingbotránya) paradox módon arra kényszerítették, hogy merjen merészet húzni, és a megszokott sztárok helyett másokat is behívjon a keretbe, a következő vaskos sorokban foglalta össze a franciák csoportbeli teljesítményét,: “A csoportmeccsek alatt Deschamps, akit én nem nagyon szívelek, összerakta a csapatot. A románok és kisebb mértékben az albánok elleni játékukban még benne volt az a józan és reális félelem, hogy improvizált csapattal hazai rendezésű eseményen könnyű beragadni a rajtnál. Kisebb turbulenciák (Griezmann kényszerű pihentetése és Pogba fegyelmezése) átvészelése után az albánok elleni második félidőre beállították a szakmai optimumot, amit már csak finomhangolni kell a várhatóan könnyebb első két kieséses meccsükön. Tegnap este meg az történt, ami mindig szokott, ha két csapatnak elég a döntetlen a biztos és a status quo-t fenntartó továbbjutáshoz. Kicsit figyelték a másik találkozó alakulását a svájciak miatt, de amikor látták, hogy a birka románok bénáznak, tulajdonképpen mezt cseréltek 20 perccel a lefújás előtt… Griezmann vérében lassan lesz oxigén is, viszont az ő mozgásán látszott a leginkább, hogy le van zsírozva a meccs: a szögletekhez sétálva ment ki. Pogba fegyelmezése (vagy inkább felrázása) eredményes volt. Sokan kérdezik, hogy miért tartják ezt a Csákány becenevű gyereket ekkora focistának. Három labdaszerzés, egy keresztlabda és az a kapufa elég szerintem magyarázatnak.

clvoaxpwkaqr90v
Pogba nagy pillanatai…
clye71pugaep_-t
…amikor Embolóval twisterezni kezdett

Ha játszik, a legnagyobbakat idézi. Giroud visszakerül előre, egyetlen korábbi francia válogatottnak sem volt nála jobb csatára, tulajdonképpen a modern francia focinak soha nem volt nagy csatára, a világbajnok francia csapatnak meg kifejezetten gyenge csatárai voltak, időnként mégis nyernek. A francia foci a három muskétás, egy d’Artagnan (aki most éppen Pogba, de hát Dumas is félvér volt) sablont alkalmazza, néha egész pofásan. Hátul “ez van” alapon elvannak, csak attól tartok, hogy besárgulás vagy egyéb okból Evra helyett Digne-nek kell játszani. Középre visszakerül Kanté. Griezmannba még pumpálnak egy atmoszférát. Én nagyon megnéztem volna egyszer tétmeccsen a Rabiot gyereket az agyatlan futógép Matuidi helyett. Martial és Coman közül az utóbbi beépítése meglehetősen megtörtént, az első meg jó lesz éknek Giroud helyett, ha hosszabbítás vagy egyéb baj jelentkezik. A francia sajtó a Matuidi- Sisoko cserén morfondírozik. Az indoklás: akkor Pogba a baloldalon játszhat, mint a Juventusban, és ennek a csapatnak az az egyik esélye, ha Pogba megtalálja magát. Ez a fregatt ennyit tud, már csak a kedvező szélben bízhatnak.” Svájc sem tündököl régi fényében, az öreg Rappan retesze még ha működik is, neccesen jut tovább ez a csapat a nyolc közé. Tegyük hozzá, bár tényleg mindkét csapatnak feltűnően jó volt a döntetlen, azért a franciák egyszer a kapufát is telibe verték, és Griezmann se járt messze a gólszerzéstől. Az xG alapján is nagyon közel jártak a gólhoz, végül azonban mégiscsak maradt a diplomatikus remi.

fraswixg

És a meccs góljai helyzetei:

2.Egy meccsen lehet bármi, vagy majdnem bármi, de ha a románok játsszanak, inkább semmi

Ez a román válogatott statisztikailag a mezőny egyik legkevesebb gólt kapó csapata, már ha a selejtezőket nézzük. Össz-vissz kettő gólt engedtek be a kvalifikáció alatt. No, persze ha belegondolunk, kikkel voltak egy csoportban, azért ez nem egy fene nagy teljesítmény, most mégis sikerült a vérszemet kapó albánoktól benyalni egyet. A románokban legutóbb 16 éve volt bármi potenciál, akkor szét is trollkodták az angolok EB-jét, most viszont őket csapták meg. Így hiába állták a sarat a nehezebbnek kikiáltott ellenfelek ellen, és bizakodhattak egy ponterős harmadik hely elcsípésében. Ahogy korábban idézett szakértőnk írta:  “szörnyű, gyűlöletes, minden eszközzel irtandó szervezetlenség, gyávaság, kisszerűség lett úrrá rajtuk, ami a jelek szerint kitartott az albán meccsig.” Az igen direkt játékra törő, a labdát hátul gyakorlatilag egyáltalán nem járató albán csapatnak pedig gratulálhatunk története első EB-n elért győztes meccséhez!

A csoport végeredmény: 1. Franciaország 7 pont; 2.Svájc 5 pont; 3. Albánia 3 pont; 4. Románia 1 pont.

3. Boldogok lehetünk, ha Angliát kapjuk

Lúzer angolok, angol lúzerek – írhatnám a Gyalog galopp után szabadon. A statisztikát nézve valami szembeötlő. A Szlovákia-Anglia meccsen a fejpárbajokat 18-14 arányban, a szereléseket 17-9 arányban előbbi nyerte, 25 tisztázást mutatott be a védelmük, és a meccs embere Martin Skrtel lett a maga 86%-os passzolási pontosságával, négy blokkjával, öt felszabadításával és három nyert fejpárbajával. Az én értelmezésemben ez nem azt jelenti, hogy milyen kiválóan gyakorolt nyomást Anglia, hogy milyen jól tartották a labdát, hogy mekkora pechük volt, nem! Hanem azt, hogy Szlovákia borzasztó ügyesen zárta a területet, és hiába próbálkoztak az angolok begyötörni a labdát a tizenhatoson belülre hol lapos, hol szélről jövő magasan felívelt labdákkal, mindenhol volt egy fehérmezes, tehát még a sokat emlegetett izlandi védelemnél is brutálisabb a szlovák. Ehhez persze elég csak Skrtelre nézni.

skrtel.jpg
Jamie, who?

Persze lehetett rá számítani, hogy a masszív szlovák védelem ellen valami extra fog kelleni, ehhez képest Roy papa beállította az alacsonysága miatt teljesen hatástalan Vardyt előre, a Mr. Inkomeptencia névre hallgató Lallana megúszta a rotálást, Wilshere bizonyította, hogy jobb lett volna Drinkwatert hozni helyette (29 jó passz 55 perc alatt – Barkley szűköl a kispadon!), ezért nagy izgalmában fél órával a meccs vége előtt bedobálta a nagyobb neveket, mire Kozák mester meg okosan a verőlegényeket válaszképp.

slovak_eng_def.jpg

Szóval Hodgson nem kicsit számolta túl magát akkor, amikor úgy gondolta, Szlovákia, mint legkönnyebb csoportellenfél legyőzhető egy kicsit tartalékosabb kezdővel. Tegyük hozzá, Clyne nem volt rossz ötlet, csapata legjobbja volt, elég csak a Squawka adataira vetnünk egy pillantást:
clyne_stats

De ettől függetlenül ilyen önmagát tökéletesen tökönlövő együttest, mint az angolt, 1966 óta nem igen sodor magával a szederjes futballtörténelem, úgyhogy ha lehetne választani, a nyolcaddöntőben velük lenne jó összekerülni, már ami a magyar válogatottat illeti.

Lehet, kicsit másképp látnám a dolgokat, ha a tizennyolcadik percben Vardy belövi a meccs legnagyobb helyzetét, hiszen akkor biztosan nem az angolok lennének a csoport másodikok, de hát ez már történelmileg csak így alakult:

4. Az egyetlen világsztár, aki húzza a csapatát: Bale

És már csak azért is jó, hogy nem nyert egy kiszenvedett győzelemmel Anglia, mert Wales egyszerűen pokolian jó. Ellenük játszani sokkal nehezebb lenne a magyar csapatnak, mint Rooney-ék ellen, már ha abból indulunk ki, hogy csoport második lesz válogatottunk.

walesknockout

A Ramsey-Bale páros sokkal félelmetesebbnek tűnik, mint mondjuk a portugálok közül a Ronaldo-Quaresma duó. Ezen az EB-n kevés klasszis képes olyan kiemelkedő játékra, mint Gareth Bale, aki eddig minden meccsén gólt lőtt, ezzel vezeti is a góllövőlistát. Ramsey két asszisztjánál pedig többel senki nem büszkélkedhet még ezen a tornán, a meccsen pedig lőtt egy gólt, hatszor adott be jól, és hat helyzetet készített elő. Nem mellesleg eddig Wales lőtte a legtöbb gólt, szám szerint hatot,  négy éve ez egyetlen csapatnak sikerült a csoportkör alatt, a későbbi győztes spanyoloknak.

Wales legveszélyesebb fegyvere az, amit a Leicestertől láthattunk szezon közben. Rettentően gyorsan fordulnak át védekezésből támadásba, ezt számukra az 5-3-2/3-5-2-es felállás biztosítja, amit eddig az olaszoknál láthattunk ezen a tornán, de a Bale, Taylor, Ramsey, Allen szintű játékosokkal náluk is sokkal gyorsabban tudják a saját védő harmadukból a támadó harmadba játszani a labdát, vagy hosszú passzokkal, vagy egyéni megindulásokkal, vagy pár leicesteres direkt passzal. Oroszország nem is tudott ezzel mit kezdeni, szegények annyira szétestek a végére, hogy a kapitányi karszalagot sem kívánta már a meccs végén senki, végül a szebb napokat is megélt Akinfejev vette fel.

russianguy
“Capello, ez is a te lelkeden szárad !”

 Jó, oké, Anglia megverte Wales-t, tehát annyira nem lehet szénné dicsérni Coleman csapatát, de mivel az A-, a C- ,vagy a D-csoport harmadik helyezettjével játszhat majd a nyolcaddöntőben, az eddig látottak alapján így azt mondom, ott lesz a nyolc között Wales. Mondjuk, jósolgatásból mindig megbuktam. Nézzük inkább a gólokat:

A B csoport végeredménye: 1. Wales 6 pont; 2. Anglia 5 pont; 3. Szlovákia 4 pont; 4. Oroszország 1 pont.

Pató Márton

 

Reklámok