Magas férfiak, robotlábú és művészlelkű németek, elszabadult sötét ló és passzok, passzok, passzok mindenütt. Az Európa Bajnokság C és D csoportjában is láttunk olyat, amiért megéri koptatni a billentyűzetet, és legalább öt percig bámulni a képernyőt

.

1.Torony iránt

Annak a csapatnak, amelyik minél tovább akar jutni Franciaországban, sürgősen használatba kell hoznia azt a bitang nagy embert, aki az ellenfél tizenhatosánál lébecol. Giroud, Morata, Lukaku, Gomez, Szalai, eljött a ti időtök.

Hiába a vereség, az északírek is továbbjutottak:

Löw sikertelenül próbálkozott a csatár nélküli játékkal, ahol Mario Götzére jön ki a figura, neki kell bepofozni, befejelnie, becsúszva bekotornia a labdát. Götze a 2014-es VB döntős góljával haknizik két éve, a Bayernben sikeresen leszedálta magát egy liverpooli szintre, ezért meglepő volt, hogy Löw ennyire bízik Marioban ebben a pozícióban, amikor a padon ott csücsül egy másik, még jobb Mario.

Gomez végül megkapta a lehetőséget, amivel ha akar, ha nem, élni tud, mert ő egy ilyen férfiember-típus, akiről úgy pattannak be a labdák az EB-ken, mint Thomas Müllerről a világbajnokságokon. A németek EB góllövőlistáján második helyre lépett fel az északírek elleni góljával.

férfi
A férfi

A spanyoloknál is egy torony lehet a megoldás, ha Fabregas, Iniesta és Silva háromezer passzból nem tudják megviccelni az ellenfél kapusát. Morata három góljával Bale-lel vezeti a góllövőlistát, miközben a mérkőzések túlnyomó részén del Bosque szereti behozni a korábbi kiadású Moratát, Aduriz személyében.

A labdaügyes, támadásépítésben is aktív, beívelésekkel megjátszható magas centerek legalább olyan kulcsszerepet fognak játszani az EB-n, mint a középső középpályások. Ezért ez egy utolsó figyelmeztetés volt Lewandowskinak, hogy kapja össze magát.

2.Középpálya. Középpálya?

Ez a középpályák EB-je eddig. Szinte az összes kulcsfigura a franciaországi két hét alatt a középpálya tengelyéből bukkant elő. Így Xhaka, Kroos, Rakitic, Modric, Kanté, Iniesta, miközben a csatárteljesítmények lehangolóak.

Nincs ez másképp a C és D csoportban sem, ahol a továbbjutó csapatoknál elsődleges cél volt az, hogy az ellenfelet leginkább a középpálya közepén tudják kordában tartani, valamint támadásaikat az ott szereplő kulcsfigurákon keresztül futassák végig. Aminek elengedhetetlen velejárója, hogy ezek a kulcsfigurák legalább százszor passzolják jó helyre a labdát. Őrület.

A németeknél nem meglepetés, hogy ezt a szerepet Toni Kroos tölti be, aki 318-szor passzolt a három csoportmeccs alatt (Németország 1726 passzából), a spanyoloknál Andrés Iniesta 262 jó helyre adott passzal áll a horvátok elleni vereség után.

Az, hogy ezek a válogattak ennyire középen akarják megoldani (de legalábbis elindítani) a támadásaik 90%-át, és ennyire ragaszkodnak ahhoz, hogy kordában tartsák a pályának ezt a területét, néha keményen visszaüthet, ami talán a csoportmeccsek alatt, gyengébb ellenfelekkel szemben még nem is mutatkozik meg annyira. De a spanyolok már belefutottak egy olyan vereségbe, ahol a horvátok tökéletesen álltak ellen a centrum-függő támadásépítésnek, amit egy kiváló kontrával tiportak a földbe.

a spanyolok így firkálták össze a pályát, majd kaptak ki
A spanyolok így firkálták össze a pályát, majd kaptak ki

Noha a torna legnagyobb egyéniségei eddig ezek a középső középpályások, semmi sem garantálja azt, hogy a végső győztes válogatott is hasonló felfogással fogja meghódítani Európát. Deschamps már a csoportmeccsek alatt próbálta eltolni a hangsúlyt a szélsők folyamatos próbálgatásaival, Horvátország és Wales pedig lesben áll.

3.A horvátok titkos fegyevere: Perisic

Már unásig hallgattuk a horvát meccsek első 10-15 percében, hogy ez a generáció mennyire szeretne végre túllépni a ’98-as világbajnoki elődöntős csapaton. Lehet, hogy ezt annyiszor kell a fejükre mondani, hogy a végére csak összejöjjön, mivel tulajdonképpen három győzelemmel zárták a csoportkört (a kvantumfizikából doktorált horvát „szurkolók” leraboltak 2 pontot a gyenge csehek ellen), Cacicnak pedig megvan az emberanyaga ahhoz, hogy legalább a legjobb 8 közé vigye szomszédainkat.

Kiemelkedik a keretből a Rakitic-Modric középpálya duó, akik igazán beértek egy nagy nemzetközi sikerre, hátul a veterán Srna lábaiból ugyan elvettek az évek (sokszor pedig nem is látszik), de kamatostul visszakapta azt fejben, Corlukát nem lehet úgy szétvagdalni egy meccs közben, hogy ne irányítsa végig a hátsó négyest, de az igazi gyémánt a csapatban Ivan Perisic.

A spanyolok ellen egy szimpla ’B’ csapattal álltak ki a horvátok, Modric, Vida, Brozovic és Mandzukic nélkül, majd rá kellett jönniük, hogy nekik is legalább olyan hosszú a padjuk, mint a franciáknak. Rog és Pjaca remekül játszott, Jedvaj talán jobban is teljesített, mint Vida, Kalnic pedig lehet, hogy a tegnapi teljesítményével bérelte ki a horvát 9-es szerepét a továbbiakban. A horvátok majdnem ugyanannyit változtattak a kezdőjükön, amennyit az angolok (5). Előbbi megverte a világbajnokokat, utóbbi nem bírt Szlovákiával.

Croatia+v+Spain+Group+UEFA+Euro+2016+XFa-4WILTobx

Akit viszont nem ajánlunk kihagyni a kockásmezes horvátoktól, az Ivan Perisic. Az Inter légiósa (érthetetlen, hogy mit keres egy Juventus mögött vegetáló olasz bajnokságban) egyértelműen lett a mérkőzés legjobbja Spanyolország ellen a góljával és gólpasszával. A győztes gólt megelőző támadás sokak számára szép emlékeket villantott fel 2014-ből, amikor Ancelotti Real Madridja ’széjjelkontrázta’ Guardiola Bayernjét.

Perisic gólt lőtt a csehek ellen is, amivel csapata 2-0-ra vezetett, és nyeregben érezhette magát. Perisic az a játékos, akiben a legtöbb csapat hiányt szenved az EB-n. Egy ilyen típusú futballista aranyat érhetne a franciáknak, akik, ha nem is ugyanilyen minőségben, de a Svájc elleni meccsre talán találtak egy hasonló megoldást Moussa Sissoko személyében (miközben Coman csak Vine-okat tud szállítani, gólt, gólpasszokat nem, Martial pedig nem kap elég lehetőséget).

Perisic védekezésben és támadásban is aktív játéka nem csak a horvátok, de az Európa- bajnokság kulcsjátékosává is teszi őt, a horvátok pedig megmutatták, hogy akár többre is érdemesek egy „sötét ló” jelzőnél.

4.Tudomány és művészet egy csapatban

Akkor vagy a legszerencsésebb, ha egy csapatban tudhatod a mai labdarúgás egyik legnagyobb tudósemberét és egy olyan művészt, aki egy színből is megfesti neked a Magányos cédrust. Löw pedig ebben a helyzetben van, miután a középpályán Toni Kroos és Mesut Özil vezényelheti a német csapat játékát.

művész is meg bűvész is
Művész is meg bűvész is

Miközben Özil egy sámlival is képes gólt rúgatni, addig Kroos könnyedén hozza a 100 fölötti passz-számot 90% feletti pontossággal. Noha Özil eddig egy gólpasszt tudott adni, még az első mérkőzésen Schweinsteigernek egy kontra után, az jól látszik, hogy sokszor rajta áll vagy bukik a németek kreativitása a támadó harmadban. Az észak-írek ellen Özil 99%-os pontossággal gurítgatta a labdát a társak felé (igen, ez összesen 1 darab rossz passz a Squawka szerint), a 67 passzából pedig 46-ot a támadóharmadban jegyzett. Azon pedig már meg sem lepődünk, hogy Toni Kroos pár méterrel hátrébb 111-szer passzolt, pontosan hatszor többet, mint az egész északír csapat (105).

A tornán kialakított helyzetek dobogójára odafér Özil (12) és Kroos (11) is, náluk csak a franciák jelensége, Dimitri Payet (14) jobb.

Kroos félelmetes, már-már robotikus játéka és Özil ösztönös, zsigeri zsenialitása mindenképp kiemelte a németeket ebből a csoportból, ahol Ukrajna totális csalódás volt, az északírek bemákoltak egy továbbjutást, a lengyelek pedig nem tudják elhinni, hogy van keresnivalójuk egy ilyen kerettel Franciaországban.

Egy felejthető ukrán-lengyel és egy finom Blaszczykowski-gól:

Lényeg a lényeg, ha ők ketten egyszerre kapják el a fonalat (úgy, hogy mellettük egy Khedira melózik), akkor ember legyen a talpán, aki meg tudja állítani a Gomezzel felálló Németországot.

5. Blöffölni is jól kel tudni

Ha egy olyan játékos végez el büntetőt, akivel egyébként az év 2/3-ában egy klubban játszotok, akkor ne tartsd magadban, hogy merre fogja rúgni a labdát a tizenegyes pontról. Modric sem tett másként, belement a mindgame-be, Srna közvetített, Subasic védett, Ramos pedig rosszul matekozott, így csak a bosszankodás maradt neki.

ramos

Modric nem játszott egy percet sem, de majdnem olyan fontos szerepe volt a horvát győzelemben, mint a győztes gólt szerző Ivan Perisicnek. Bravó, még több ilyet!

A tegnapi este legjobb meccse:

És a kiesési rangadó – a törökök még bizakodhatnak:

Belovai György

Reklámok