Elég nehéz lehetett az elmúlt hónapban kibírni permanens lerészegedés nélkül Franciaországban, viszont most jött el a kijózanodás ideje, hiszen a hazai csapat a világ legnagyobb szupersztár futballistájával felálló Portugália ellen játszhat július 10-én a párizsi EB-döntőn, ahol Ronaldóék országuk első tornagyőzelmét arathatják, míg a Griezmann vezérelte franciák harmadszor lehetnek Európa bajnokai.

  1. Deschamps azt hitte, megvan

a legműködőképesebb formula. Amire nagy szüksége is volt, lévén, hogy eddig igazán erős ellenféllel nem találkoztak, a németeket pedig – hagyományosan és a tornán látott teljesítményük alapján joggal – az igen erős ellenfelek közé sorolhatjuk. A kieséses rendszerben a hazaiak gyakorlatilag csak a 4-2-3-1-es rendszerben játszottak eredményesen, nem csoda, hogy az alapvetően ugyanezt a szisztémát erőltető Löw csapata ellen Deschamps is így küldi a pályára (a korábban szedett-vedettnek tűnő) győzelemre ítélt csapatát.

Jó ötletnek tűnt, pláne, hogy a németeknél kénytelenek voltak az eddig nem látott Schweinsteiger-Can párossal kiállni, amin akár át is rohanhatott volna Pogba, Griezmann és Payet, hacsak nem kezdik már meg – a szokásosnál előrébb játszó Kroosszal az élen – a francia labdakihozatalok agyonverését a németek a félpályán belül. Így aztán gyakorlatilag Lloris orrát nyomta már Umtiti és Matuidi háta. A félidőben így nézett ki a franciák hőtérképe:

Marci_gerfra_hőtérkép
Középen Pogba, baloldalon Payet zöldellik, a többiek nyomot inkább a saját kapujuk előtt hagytak.

2. Hiúság, labdabirtoklás a neved!

Ahogy viszont megszokhattuk – pláne ezen az EB-n – egy vödör taknyot sem ért a domináns labdatartás, ami főleg az első 15 perc után volt észlelhető. Valamelyest hiányzott egy Kanté a francia védelem előtt, de így is sikerült kihasználni pár német labdavesztést a hazaiaknak, és ha a 41. percben Giroud nem olyan lassan cipelgeti a labdát, mint nagyanyám a cekkert (ahogy Soma kollega írta közben: “ez az ember nem futott, egyszerűen nem tudom, ezt minek nevezzem”), akkor már Schweini röplabdázó mozdulata előtt előnybe kerülhettek volna.

Marci_gerfra_A tizenegyes előtti szituáció
A tizenegyes előtti szituáció

Szóval hiába húzott fel egy vonalba Hectortól Kimmichig majdnem hat embert a német csapat az ellenfél támadóharmadába, hiába adott szemrevaló indításokat Boateng és Höwedes a szélekre, mindenkin volt egy-egy francia, így hiába hamiskilencesezgetett Müller, ahogy az Heinrich megjósolta, az elfuserált lehetőségek és Boateng idő előtti kiválása után Jogi nem véletlenül vágta a pofákat.

Marci_gerfra_Löw a fejét fogta...
Löw a fejét fogta…

3. Akkor pakoljunk fel még több labdatartó középpályást a pályára!
A semmirekellő Can lehozatala annyira jogos volt, hogy nem értem, miért nem történt meg korábban. 22 jó passza cseppet sem hízelgő, így kellett is a helyére Kroos, aki – miután Götze feljött a pályára – , hátraléphetett oda, ahol amúgy is jobban érzi magát. Gyorsan jött a válasz Deschamps részéről, aki az öreg rókát, Kantét dobta be, hogy kiegyenlítsék a franciák harmadában az erőviszonyokat. De még mielőtt az angol bajnok kicsit is bemelegedhetett volna, beütött a fekete csütörtök a német védelemben. Egy banális labdavesztés után Pogba csinált bolondot Mustafiból, majd Neuer ütötte ki tanítanivalóan szarul a labdát, hogy Griezmann betalpalhassa a második gólját. Újabb mák, mondhatnánk, csakhogy sokáig a németek a kaput se találták el a második félidőben a 93. percig, úgyhogy rinyálni nem ér!
Egyébként kissé ambivalens módon, de a helyzetet megelőző felállásnál lehet jól látni, hogy a francia védelem mennyire szervezett még a véghajrában is.

Minden hazai játékos a labda mögött, a németeknek járatniuk kell a labdát, hogy megnyíljon a passzsáv bárki előtt is. Jelen esetben Götze kéri a jobb oldalon, és pár másodperc múlva meg is kapja. De a meccs nagy részében Umtiti és bandája remekül tisztázott a saját ötösük vonalában. A Barca friss igazolása egymaga kilencszer szabadított fel két blokk mellett. Más kérdés, hogy itt épp nem sikerült lefülelni a besettenkedő Kimmichet, aki mindenhol feltűnt a pályán, ezúttal a francia kapu előtt; vesztére Lloris még észnél volt, és nem félig az öltözőben ünnepelve.

Marci_gerfra_Kimmich: majdnem!
Kimmich: majdnem!

4. Biztató történelem

A franciáknak kedvező statisztikai finomságokkal lehet bombázni a drágalátos futballrajongókat, hiszen mint azt tudjuk, Franciaország háromból harmadszor jutott a saját maga által rendezett torna döntőjébe, az előző kettő esetében pedig meg is nyerte azt, plusz a portugálok elleni utolsó tíz meccsüket megnyerték.
Addig meg két nap pihenő, tizedikén este pedig – bár azt hittük, sosem fog – de ez az éjjel is véget ér.

Marci_gerfra_Platini, Zidane - és majd Pogba?
Platini, Zidane – és majd Pogba?

 

 

Pató Márton

  1. Azért, hogy ne maradjanak le a döntőről, lemaradnak az elődöntőről, hogy lemaradjanak a döntőről…

A 2016-os Európa-bajnokság egyik nagy gyengesége mindenképpen a sárga lapos eltiltások szabálya. A Wales – Portugália mérkőzésről emiatt hárman hiányoztak. Ez talán jobban sújtotta a walesieket, hiszen Bale mellett a másik meghatározó játékosuk, a középpálya szervezője, Ramsey maradt le a meccsről. Mellette Davies hiányzott még, aki szintén fontos láncszem, azonban talán könnyebben pótolható. Coleman úgy döntött, hogy a két hiányzó ellenére sem bontja meg az eddigi rendszerét. A Tottenham védőjének helyét Collins vette át, míg Ramsey helyett King kapott helyet a kezdőben.  A portugáloknál eltiltás miatt William Carvalho hiányzott csak, őt Santos a hozzá nagyon hasonló erényeket csillogtató Danilóval pótolta. Náluk a komolyabb kérdéseket Pepe hiánya okozta: a Real Madrid védőjét Fonte helyettesítette, aki már lassan két éve játszik csúcsformában a jócskán várakozásokon felül teljesítő Southamptonban.

Talán nem kell mondani, hogy mekkora hátrányt jelent Ramsey hiánya a walesi csapatnak. A labdakihozatalokban óriási szerepe van, Bale mellett ő képes váratlan megoldásokra, ráadásul 1 gólja mellett 4 gólpassza van a tornán, valamint meccsenként 3 kulcspasszt osztott ki. Az ő hiányából lehetett következtetni arra, hogy Bale-re sokkal nagyobb teher hárul majd. King sem rossz játékos, de talán a portugál középpályások kicsit túl nagy falat neki.

  1. Ronaldo vs. Bale

A média természetesen a két klasszis csatájára hegyezte ki a mérkőzést. Előszeretettel hangoztatják, hogy a két játékos között „háború” dúl, állításuk szerint Bale meg szeretné dönteni Ronaldo teljhatalmát a Realnál. Természetesen ez így túlzás, azonban kivételesen (részben Ramsey hiánya miatt) két olyan válogatott csapott össze, ahol bár játszanak remek játékosok, a játék erre a két klasszisra van optimalizálva, a többiek „hordják nekik a vizet”. A meccs előtt azt mondtam volna, hogy talán Ronaldóéknak van jobb esélyük a döntőben jutni, őt egy kicsit ügyesebb srácok igyekszenek vízzel ellátni. A meccsen aztán kiderült, hogy Garethnek meg kellett próbálnia magának beszerezni a vizét, amelynek elfogyasztása után még a gólszerzést is tőle várták.

 

Soma_walesiportugálBale
Ronaldo és Bale kontrasztja

 

Soma_walesiportugál_12. sokatmondó statisztika
Általában nem szeretem az ilyen statisztikákat, de ezek sokatmondók…
  1. Folytassa, Santos!

A portugál kapitány nyilván nem az elődöntőben fogja elhagyni eddigi elképzeléseit, és ebben a kevéssé gólratörő játékban a walesiek is remek partnernek bizonyultak. Természetesen érthető, hogy a tét nagysága miatt senki nem akar kockáztatni, de Santos mester talán még ezen is túlment. Számomra egy kissé zavarba ejtő, hogy vajh ez volt-e a portugál mester elképzelése, amit ezen a tornán bemutattak. Az kétségkívül igaz, hogy remekül védekeznek, lassítják, ölik a játékot, időnként gólokat is találnak, de pont ezzel vállalt rettenetes rizikót a mester. Három ízben majdnem kiestek, már a csoportból is csak Dzsudzsi jóindulatának hála mehettek tovább, a horvátok elleni meccsük a foci megcsúfolása volt, egy horvát helyzet után sikerült begyötörniük egy kontragólt, míg a lengyelek ellen a nagyjából pénzfeldobás jellegű tizenegyes-párbaj döntött a sorsukról.

Ha Santos terve az volt, hogy a csoport harmadik helyéről könnyebb ágra kerülnek, begyakoroltatja a 117. perces kontrákat és a büntetőket, akkor viszont le a kalappal előtte. Az elvitathatatlan, hogy egy átmenetben levő válogatottat elvitt az EB-döntőig, tulajdonképpen egy jó korban levő igazi klasszisa van, de a döntőbe jutás módja miatt egy kicsit hiányérzete lehet az embernek.

 

Soma_walesiportugál13_Nice job
Nice job
  1. Jaj, mi lesz itt? Az ellenfél védekezik! Hűha! Akkor védekezzünk mi is!!

A portugál csapat elég mélyen húzta meg a védekező vonalát, ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy a középső védőik idősebbek, ebből adódóan lassúak, főleg Bale-hez mérten. A mélyebben meghúzott védekező vonalból fakad, hogy a portugálok nem tudtak igazi nyomást helyezni a labdát kihozó walesiekre. Chris Coleman csapata underdogként érkezett az elődöntőre, így tőlük kevésbé is vártuk a komolyabb pressinget, nem is volt jellemző rájuk, főleg a bekapott gólig.

A portugál csapat leginkább a saját térfelén szerzett labdát, a szűkre vett középpályájuk mellett a walesiek fel tudták passzolni a labdákat a szárnyvédőkig, azonban ott összezárt – oldaltól függően – a Danilo-Adrien Silva-Sanches/Joao Mario hármas. Az első félidőben, sőt egészen az első gólig nem igyekezett tehát egyik csapat sem a támadóharmadában labdát szerezni, inkább a langyos labdajáratás volt jellemző, egy-két Bale-megindulásból alakult ki helyzetecske.

 

Soma_walesiportugál_Sündisznó.5
Sündisznóállás

 

 

Soma_walesiportugál.6. középpályán szűrtek
A walesiek inkább a középpályán szűrtek

 

A második félidőben egy remek Guerreiro-beadás után Ronaldo megszerezte a vezetést, ezután a portugálok nagyon kényelmes helyzetben érezhették magukat. A szögletvariáció remek begyakorolt figurának tűnt. Ronaldo egy testcsellel lerázta magáról emberét, és ezzel lendületet is tudott venni, míg Fonte gyakorlatilag egy elzárással segítette, hogy zavartalanul fejelhessen (eközben Danilo keresztbemozgásával szintén Ronaldo előtt tisztította az utat). Kissé nehezen érthető, hogy az a Collins, aki a gólt megelőzően rengeteg párharcot megnyert a Real támadója ellen, miért a fent említett portugál 4-essel alkot párt, miközben a kevésbé határozott Chester fogja Ronaldót. 1-0 a mérkőzés állása – innentől a portugálok a számukra kényelmes kontrajátékot játszhatták, míg a walesieknek muszáj volt kockáztatni.

3 perccel az első gól után gyakorlatilag el is döntötték a meccset Naniék. Újfent egy Guerreiro-beadás után alakult ki a helyzet, újfent Chester volt az, aki tevékenyen közreműködött, rossz helyre fejelte ki a labdát a középre csavarás után, sőt, a legrosszabbra. Egyenesen Ronaldo előtt esett le a játékszer, aki nem arról híres, hogy sokat teketóriázna az ilyen szituációk előtt: lövésre szánta el magát, ami – annak ellenére, hogy hitványra sikeredett – egy gólpasszra elég volt. Ez nem Chester meccse volt, bár ember legyen a talpán, aki megállítja Ronaldót.

A második gól után a portugálok gyakorlatilag megölték a meccset. Coleman behozta a csatárait, akik őszintén szólva bántóan képzetlennek tűntek az ellenfél játékosai mellett. Bale rengeteget próbálkozott, de egyedül maradt. A társak nem igazán tudták segíteni, nagyon hiányzott Ramsey játéka.

 

Soma_walesiportugál.8.lastmanstanding
Last man standing

 

 

Soma_walesiportugál_portugál kontra15
Ez fekszik igazán a portugáloknak: kontra!

 

  1. Mi lesz a döntőben?

A portugálok alapjátéka igen érdekes, egy viszonylag mély védekezés mellett szűk, időnként gyémánt alakzatú középpálya, de ami igazán különleges, az a két támadó. Ronaldo és Nani ereje abban rejlik, hogy képesek oldalra kihúzódni és onnan törni befelé, ezzel a laterális mozgással hozták zavarba a mi fiainkat is az egymás elleni mérkőzésen. A szerdai meccsen talán ez kevésbé jött ki, mert 3 védő ellen nehezebb így területet nyitni, de a döntőn akár nagy fegyvertény is lehet.

 

Soma_walesiportugál_3. Rugalmasnak tűnik
Rugalmasnak rugalmas, de hiányzik az átütőerő

Az az igazság, hogy nekem ezzel kapcsolatban az a benyomásom, hogy valóban remek játékot lehetne így kialakítani, de egyelőre nem érzem kikristályosodottnak ezt. Így a döntőben nem várok sokat Santoséktól, leginkább azt, amit eddig: remélni, hogy kihúzzák kapott gól nélkül, a tizenegyeseket meg gyakorolják napestig…

 

Kovács Soma

Reklámok