Portrésorozatunk újabb gyöngyszemét ezúttal egy vendégszerzőnk jegyzi. Rock Péter a Bundesliga Magyarország szerkesztője, abban a megtiszteltetésben részesített minket, hogy a Renato Sanchesről szóló terjedelmes biográfiáját nálunk közli, fogyasszátok hát ugyanakkora élvezettel, mint ahogy mi is tettük!

Musgueira az egyik legkeményebb környék Lisszabonban. A Benfica felderítői itt találtak rá egy bizonyos Renato Sanches nevezetű, 10 esztendős, megszelídítetlen kölyökre 2007-ben.

Az azt követő szezonban Sanches a Benfica juniorjai között játszott, egyszer éppen a Sporting Lisszabon ellen. A feszültséggel teli versengés már a kiskorúaknál jelen volt, főleg két ilyen klub találkozásakor. Ugyanis a két említett csapat több mint egy évszázada dominál a portugál futballban. A játék döntetlennel ért véget.

A következő héten Sanches eltűnt.

Megpróbáltuk telefonon elérni a családját. Meglátogattuk Musgueira utcáit is, hogy nyomozzunk utána. Semmit sem találtunk. Számunkra egy hónapig eltűnt személy volt” – mondta Luis Nascimento, a Benfica egyik akadémiai edzője.

Amikor Sanches végre felbukkant a klub seixali edzőközpontjában, a trénerek értetlenül álltak előtte. Ekkor szinte egy kvízműsor játszódott le, annyi kérdést tettek fel neki. Mi lehetett a probléma? Miért tűnt el? Mindenki nagyon várta már, hogy választ kapjon. Sanches eleinte félénk és szemérmes volt. De aztán sikerült kicsikarni belőle egy magyarázatot. Azt mondta nekik, hogy eltört a karja.

Nascimento szavai következnek ismét: „Elmondtam neki, hogy hozzánk kellett volna forduljon. Remek orvosaink vannak, megfelelő ellátást tudtunk volna biztosítani. Ő azt mondta, hogy félt a büntetéstől. A büntetéstől, amit azért kapott volna, mert a saját figyelmetlenségének köszönhette a balesetét. Feltehetőleg az utcán rendetlenkedett, így tört el a karja. Nagyon meg volt rémülve. ”

Nascimento megnevezése szerint Sanches volt a „rút kiskacsa” a csapatban, mert decemberben, a szezon felénél érkezett. Meg persze a pályán sem volt az a szelíd típus. Ebben a szakaszban a többiek már rég beilleszkedtek, és mindenki teljesen felszabadult volt.

Ő nagyon, de nagyon agresszív játékos volt. Sokszor még az apukák is panaszkodtak rá, hogy befejezhetné már ezt a bumm-bumm játékstílust. Igazából mi, edzők is féltünk néha. Viszont nem mondhatnám durvának. Mindig labdára ment, általában meg is találta. Ráadásul soha nem kapott piros lapot. De tényleg nagyon agresszív volt, minden áron nyerni akart” – így Nascimento.

Az ifik edzője azt is elmondta, hogy Sanches sokszor a nála 3-4 évvel idősebb srácokkal játszott edzőmeccset. Ez is kellett a fegyelem megtanulásához, és ahhoz, hogy elsajátítsa magának a középpályát. Persze ez évekig tartott, nem ment egyik pillanatról a másikra.

SONY DSC
Sanches (alsó sor, jobb szélen) és Nascimento (hátsó sor, balról a negyedik) a Benfica U11-es csapatával

Eleinte jobb oldali támadóként vetettem be. Nem volt taktikai tudatossága. Egyszerűen nem tudtam hova tenni, nem illet a csapat rendszerébe. Nagyjából 14 éves lehetett, amikor megtanult látni a pályán. Egyre inkább látszott, hogy a középpályán a helye. ”

Sanches 15 éves koráig játszott Nascimento csapatában, hosszabb ideig, mint bármelyik edző karjai alatt. A tréner ennek ellenére sohasem találkozott a kissrác szüleivel.

Ő mindig egyedül volt. Felült a metróra, és irány az edzőközpont.”

A klub seixali edzőközpontja olyan, mint egy golfklub. Ápolt pázsit, tarkított és zöldellő fák, szálloda, uszoda és egy kivilágított, biztonsági kerítéssel ellátott futballpálya, ahol nap mint nap összegyűlnek az autogramra, közös fotóra váró szurkolók.

Joao Matos portugál forgatókönyvíró szerint nem sokszor fordul elő, hogy egy gyermek egyedül ingázzon Musgueira környékén.

Nagyon ritka, hogy egy kiskorú egyedül szálljon fel a metróra Lisszabonban. Ha mégis látsz egyet, félni kezdesz. Félted a gyermek biztonságát, félsz, hogy valaki ártani fog neki. De többnyire a rendőrség is odafigyel erre, nekik sem tetszik, ha egy kiskorú kísérő nélkül kószál a nagyvárosban.”

3
A trófeára mutató Sanches az U13-as társasággal

Számára az akadémiára érkezés olyan volt, mintha egy másik bolygón landolt volna. Gazdagság mindenhol, a nagy sztárok jönnek-mennek a Maserati autójukkal. Bizonyára lenyűgözte ez az egész. Amikor valaki azt mondta neki, hogy lehet belőle profi futballista, elhitte. Azért, mert pontosan tudta, honnan indult Cristiano Ronaldo és Nani. Tudta, hogy az ő története is hasonló, és ugyanúgy megvan az esélye. Sohasem láttam ilyen magabiztos fiatalt. Volt egy különleges határozottsága. Azt akarta, hogy legyen valaki” – ezek ismét Nascimento véleményei.

Az első lépés célja felé az otthonának elhagyása volt. Az ingázás hosszú távon fárasztó volt, ráadásul időveszteséget is jelentett. Éppen ezért Sanches elhagyta Musgueirát, és Seixalba költözött. Sokkal kényelmesebb életet élhetett így. Felnőtt fejjel egy interjúban elmondta, hogy a lehető legjobb döntést hozta annak idején. Szerinte nem sikerült volna idáig jutnia, ha akkor nem változtatja meg az életét.

4

Sanches első csapata az Aguias da Musgueira volt, amelynek első és jelenlegi elnöke, Antonio Quadros szintén Musgueirában nőtt fel: „Rendkívül szegényes környéken nevelkedtünk. A házakat fából és fémből építettük. Nem volt vezetékes víz, villany vagy ilyesmi. Nem volt semmink, így gondoltunk arra, hogy megalapítunk egy labdarúgó-klubot. Én Sporting-rajongó vagyok, de akkoriban többen voltak a Benfica szurkolói, így csapatunk címere és neve is a sasokhoz köthető.”

Tizenkét évvel ezelőtt ez a csapat egy 3000 férőhelyes stadiont nyitott, amelybe szinte ingyenes a belépés. Azt a keveset is csak azért kérik, hogy tudják biztosítani a takarítást. Quadros azóta sajnos megvakult, de emlékszik arra, hogy Sanches annak idején állandóan az utcán rúgta a bőrt. A stadion mindössze pár percnyi sétára volt a fiú otthonától.

5
Aguias da Musgueira, Sanches első csapata. Háttérben a tömbházak, ahol felnőtt.

Az egyik edzésen vettem őt észre, amikor az idősebb fiúkat jött megnézni. Megkérdeztem tőle, hogy szeretne-e játszani. Igent mondott, tehát befogadtuk. Akkor csupán hétéves volt. Csak azt akartam, hogy ne mindig az utcán focizzon. Nálunk azért élvezhetőbb volt a játék.”

Sanches anyja, Maria da Dores a Zöld-foki Köztársaságból emigrált Portugáliába. Quadros soha nem találkozott a fiú apjával, akinek Sanches a nevét viseli. A szülők nagyon korán elváltak. „Renato anyja volt az úr a háznál. Mindent ő intézett.”

Sanches olyan félős volt, mint egy nyúl. De olyan fürge is. Senki sem tudta utolérni, kivéve, ha felrúgták. Rengetegszer fájlalta a lábát, sok kezelésre volt szüksége. Ennek ellenére a pályán általában nyugodt maradt. Igaz, volt egy időszak, amikor bevadult. Akkor én is nagyon nehezen tudtam őt kezelni, mindenkinek szét akarta rúgni a seggét. És be akarta fejezni a futballt. De szerencsére mindig sikerült megnyugtatnom, mindössze a labdára volt szüksége. 2007-ben, amikor a Benfica felkeresett bennünket az átigazolási ügyben, azt mondtuk nekik: nem, nem, két évig még ide köti a szerződése. Idősebb korábban szerettük volna továbbadni, hogy pénz álljon a házhoz az üzlet végett.”

6
Egy Sanches-poszter lóg az Aguias da Musgueira bárjának falán

A Sporting is szaglászott iránta egyébként. Quadros végül megértette, hogy el kell engedni a fiút, ilyen lehetőséget egyszerűen nem lehet kihagyni. A Benfica pedig 750 ezer eurót fizetett a környék iskoláinak támogatására, valamint 25 labdát ajánlott a csapatnak cserébe. Az Aguias da Musgueira nyolc teljes évet várt a labdákra. Sőt, Quadros még a Bayern München vezetőségének is írt levelet, hátha kapnak egy kis bónuszt. A levélre nem válaszoltak.

Sok-sok gyermek elveszíti az apukáját valamilyen módon. Ezek a fiatalok két helyen keresnek vigaszt a környékünkön: az utcán és a pályán. Én a pályára hívom őket” – mondta Antonio Quadros.

7

A Sporting korábbi igazgatója és elnökjelöltje, Carlos Severino gondolta először azt, hogy Sanches idősebb lehet az állítólagos koránál. Olyan megjegyzései is voltak, hogy a futballista kissé túladagolta a vitaminokat.

Soha nem állítottam biztosan, hogy hazudik az életkorát illetően. De az ereje és a teste sokkal idősebb alkatra vall. A fiam is focizik, és amikor megmutattam neki Renatóról egy képet, rögtön azt állította, hogy ez a srác 21 körüli lehet. Renato ügynöke, Jorge Mendes azzal fenyegetőzött, hogy beperel engem. De nem tudott, mert soha semmi jogelleneset nem mondtam ki konkrétan. Továbbra sem állítom, hogy Sanches letagad néhány évet, de rendkívül fejlett teste van egy 18 éves srácéhoz képest. Az élő példa erre az a Zenit elleni mérkőzése, amikor egész egyszerűen erősebb volt, mint Hulk, akinek azért ismerjük a fizikumát.”

Sanches 2015 október 30-án debütált a Benfica első csapatában, amikor 4-0 arányban legyőzték a Tondelát. A Benfica akkor igazán rossz formában volt. Kiestek a portugál kupából, 8 pontos hátrányban voltak a Sportinggal szemben, és az azelőtti rangadón is simán kikaptak említett riválisuktól.

Először az Academica ellen volt kezdő. Rúgott is egy szenzációs bombagólt 35 méterről. Hazai pályán. Az Estadio da Luzban. Sanches a szezon vége felé már elfáradt, de elég volt ahhoz, hogy a Benfica behozza hátrányát, és bajnokságot nyerjen végül. Ehhez pedig még a Ligakupa-siker is párosult. Renato Sanches 2016 márciusában mutatkozott be Portugália nemzeti csapatában.

Amikor Renato debütált a csapatunkban, a Benfica a padlón hevert. Minden rosszul alakult. A rajongóink sem voltak elégedettek. Renato megváltoztatta a Benfica erejét. Sokkal tüzesebbé vált a játékunk neki köszönhetően. Ugyanakkor nem ő volt a legjobb futballistánk, hanem Jonas. Ő szerezte a legtöbb gólt. Renato megjelenése viszont valódi változást eredményezett” – mondta Joao Diogo Manteigas, a Benfica ügyésze, tévés futballszakértő.

Sanches a 19. születésnapja előtt:

• megnyerte a portugál bajnokságot a Benfica csapatával

• Európa-bajnok lett Portugáliával

• 25 millió fontért a Bayern Münchenbe igazolt

Sanches meghatározó szerepet játszott Portugália diadalmenetében. Gondoljunk csak vissza a Lengyelország elleni lenyűgöző egyenlítő góljára a negyeddöntőben.

9

Sanches immár 19 esztendős, a Bayern München játékosa. Elsőre azt gondolnánk, hogy nem lesz könnyű dolga, hiszen új országba csöppent, új nyelvet kell megtanuljon. A Bajnokok Ligájában is magas elvárásokkal szembesül. A futballvilág pedig őt figyeli, a következő szupersztár karrierjének alakulását. Nascimento úrnak azonban nincsenek kétségei: „Amikor Seixalba érkezett, az is egy más világ volt. Semmilyen problémája nem lesz Németországban. Ő Renato Sanches, az Európa-bajnok.”

Sanches bajor debütálása a nyári combsérülése miatt picit elhúzódott. Szeptember 9-én volt kezdő a Schalke 04 otthonában. Ekkor Arturo Vidal helyett játszott. Az említett találkozót túlzottan is izgatottan kezdte, sok hibát vétett. Pontatlanul passzolt, labdákat veszített. A helyére Joshua Kimmich állt be a 71. percben. Philipp Lahm és Manuel Neuer viszont egyaránt azon a véleményen voltak, hogy Sanches teljesítménye javulni fog. A Bayern csapatkapitánya ezt nyilatkozta a mérkőzés után:

Nagyon-nagyon jó futballista, különben nem lenne nálunk. Ő egy Európa-bajnok. Egészen biztosan hasznunkra fog válni.”

10

A német élvonalban a cikk publikálásáig 4 mérkőzésen 263 percet töltött a pályán, valamint egy találkozón szerepelt a Bajnokok Ligájában is. Gólja és gólpassza egyelőre nincs, de nem is ez a fő feladata. Hanem a labdaszerzés, az ütközés. Ezeket viszont egyre jobban csinálja németföldön is.

Az íráshoz felhasznált cikkek:

http://thelab.bleacherreport.com/teenage-terminator/

https://www.theguardian.com/football/2016/jun/09/renato-sanches-bulo-portugal-euro-2016

Rock Péter, a Bundesliga Magyarország szerkesztője

 

Reklámok