Amióta a spanyol bajnokság uralkodó mesterhármasának vezetőedzői mind a klubok egykori játékosai közül kerültek ki, csoda romantikus álomnak tűnik, hogy olyan menedzsert lássunk hőn szeretett csapatunk élén, aki hajdan annak mezét is viselte. Pörgettünk hát egy nagyot a futball randirulettjének kerekén,  és összeboronáltuk a menedzsernek készülő visszavonult labdarúgókat azokkal a csapatokkal, amelyek epedve várnak egykori legendájuk újabb eljövetelére. 

Thierry Henry – Arsenal

Ettől a párosítástól minden Ágyúsnak felszalad a tesztoszteronszintje, és görcsbe rándult ujjakkal igyekszik visszafogni kitörő eksztázisát az eljövendő nirvána előtt. És bizony, Titi ügyesen igyekszik a Wenger utódlásáról már valószínűleg évek óta tanácstalanul morfondírozó vezetőség kegyeibe férkőzni, akik egyébként mintha pont azt akarnák kivárni, hogy örökös gólrekorderük kijárja a tanulóéveit és felnőjön a feladathoz, akkor pedig majd rábízzák legféltettebb kincsüket, drága gyermeküket, a tulipános ládát és a fele királyságot. Csakhogy pontosan Wenger volt az, aki a különböző licencek megszerzéséért küzdő Henry kinevezését az U18-as csapatnál megfúrta, mondván, hogy mivel közben a Sky csatorna állandó szakértője is, nem tudná teljes állásban vinni az ifik edzését.

henry1
Egyszer már belekezdett, tudja-e folytatni?

Ez persze védhető álláspont, de a lényeg, hogy a jó Thierry nem adta fel, és jelenleg elvállalta a belga kapitány Roberto Martinez melletti asszisztensi pozíciót, így küzdve tovább a Pro Licence-ért. Igaz, jelenleg a gaz fogadóirodáknál jóval jobban áll Eddie Howe, vagy Joachim Löw, mint akik pótolhatnák Wenger mestert (sőt, még a szintén korábbi arsenalos és csapattárs, jelenleg munkanélküli Bergkamp is), és bár lehetséges, hogy rögtön Wenger után még nem is tudna frigyre lépni korábbi klubjával, egyszer biztosan eljön az ideje, hogy újra meghódítsa az Arsenal-rajongók szívét.

Alessandro Nesta – AC Milan

Eredetileg Paolo Maldinit szemeltük ki a Rossoneri fő csábítójának, csak hát az isteni Paolo vonakodik az edzősködés rögös útjára lépni. Sőt, az elmúlt hetekben dobta vissza a Milan technikai igazgatói állását is, ez pedig nem sok jót jelent középtávú kapcsolatukat tekintve. Nesta viszont hasonló ikonja volt a milanóiaknak, ráadásul idén menedzseri munkába fogott a napfényes Miamiban.

nestacoach

Igaz, nem az MLS-ben, hanem csak a North American Soccer League-ben, de történetesen abban a Miami FC-ben, amiben pont Maldini is társtulajdonos. Első lépésnek nem is rossz, és ha a jövőben elindul Beckhamék városi rivális csapata egy osztállyal feljebb, akár ott is pallérozhatja tovább magát a pályán mindig tökéletesen látó, kiemelkedő játékintelligenciájú Nesta.

Ryan Giggs – Manchester United

Látva a MU mostani vergődését és az ősellenség Mourinho kegyetlen regnálását az Old Traffordon, ez nem egy meglepő párosítás. Csakhogy szegény Ryan igen tisztességtelen elbánásban részesült a rókaképű portugál által, és tekintve az elmúlt két kriminális szezont, amelyek során Giggsy mindvégig Van Gaal mellett ücsörgött a kispadon. Sőt már Moyes alatt is játékos-edző feladatokkal látták el, sőt négy meccsen még ideiglenes menedzserként is be kellett ugrania, ugyanakkor állítása szerint sem igazán érezte magát kellően felkészültnek ehhez a megmérettetséhez, és valljuk be, nem is volt kiemelkedően sikeres a négy meccsen elért két győzelemmel. Összességében tehát  annyira  nem biztos, hogy a legmegfelelőbb tudással lett felvértezve ahhoz, hogy a gödörben lévő Unitedet az oltár elé, az angol bajnokság élmezőnyébe vezesse egyelőre.

img

Persze ha a pulykaképű vastulipánnal igen türelmesek voltak Ed Woodwardék, akkor sejthető, hogy Mou is kap még bőven időt Manchester vörösebbik felén. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy a walesi varázsló – aki jelenleg épp nagyon élvezi élete első hosszabb ideig tartó semmittevését – zsebében a menedzseri engedéllyel akár egy alsóbb osztályú csapatnál is kijárhatná az élet iskoláját, hogy majd amikor eljön az ideje, megzabolázza a Makrancos Kataként viselkedő Vörös Ördögöket.

Aitor Karanka – Athletic Bilbao

Bár Karanka a legnagyobb sikereit a Real Madriddal érte el (ott lett spanyol bajnok és BL-győztes, méghozzá háromszor is),  karrierje nagyobbik részét Bilbaóban töltötte. Nem csodálnánk, ha baszk szíve oda húzná vissza őt, ha egyszer a Middlesbrough-nál majd megunja a Premier League ridegségét, ahol egyébként egyelőre elég hektikusan teljesít a frissen feljutó ‘Boróval. Azt viszont nem lehet elvitatni tőle, hogy a tavalyi szezonban nagyot futott csapatával: egy gyenge ősz után sokáig a Championship élén is álltak, de a négy utolsó meccsen elért négy döntetlennek köszönhetően csak másodikok lettek.

aitor-karanka-middlesbrough-sky-bet-championship-manager-of-the-month-september_3360922
Háromszor is a hónap edzője volt a Championship tavalyi szezonjában.

Karanka egyelőre nem tűnik a topcsapatok által édesgetett edzőnek. Ellenben 2010 és 2013 között a Real Madrid másodedzőjeként elleshette José Mourinhótól, hogyan is kell egy nagy csapatot vezetni, és legfőképpen: hogyan is kell kérőt találni, mielőtt pártában marad az ember lánya/fia. Egy jó bemutatkozó szezon a PL-ben, és biztosan nem kell majd a Tinderen vadászni a lelkes udvarlókért.

Andrij Sevcsenko – Nyíregyházi Spartacus

Sevcsenko első komoly megbízatásaként igazán nagy vadat kapott. Az ukrán válogatott másodedzője lehetett rövid ideig, a pocsék EB-szereplés után viszont megkapta a vezetőedzői posztot. Úgy véljük, ez nem a legmegfelelőbb állás Andrijnak, aki még Lobanovszkij mester alatt tanulta a labdarúgás csínját-bínját a ’90-es évek Dinamo Kijevjében.

hi-res-915befedcd29367323609b76a275dbab_crop_north
“Hello, Mr. Stadler! It’s Andriy again…”

Lehetséges, hogy majd érettebb fejjel visszatérhet a hányattatott sorsú Ukrajna válogatottjának élére, de először is a klubfutballt ajánlanánk neki. És ha már anno kútba esett a sosemvolt nyíregyházi szerződés, edzőként biztos sokan látnák szívesen a Szpariban, de még az is lehet, hogy megbocsátanák neki, hogy hazája válogatottjának irányítása közben visszajuttatja a Nyíregyet az NBI-be. No persze, ehhez Véber Györggyel kéne megküzdenie a vezetőedzői posztért, aki aligha engedné át a helyét holmi jöttment, edzői tapasztalat nélkül rendelkező szovjetnek.

Dárdai Pál – Magyarország

Végül egy teljesen evidens házasítás, ami az eddigiekkel ellentétben már egyszer bekövetkezett. A tündérmese, ahogy Dárdai kivezette válogatottunkat a pöcegödör aljáról, és ahogy a gatyába rázott gárdát átadta Storcknak, már ezerszer meg lett énekelve, legtökéletesebben talán Muhi András Pires filmjében. Az EB-eufória ellenére is nyilván sokan várják vissza Dárdait a válogatott élére, még akkor is, ha a fenti analógiánk mentén tökéletes ura a Herthának is. Kívánni sem tudnánk jobbat a berlinieknek, akik gazdasági potenciáljukat és játékosállományukat tekintve magasan túlteljesítettek tavaly is, és idén is remek formát mutatnak. Bízzunk benne, hogy idén ez még tovább kitart, mint az előző évben, de abban is, hogy egyszer még viszontlátjuk a magyar válogatott élén Dárdait. Addig is, hajrá Pali!

20116c61-4e38-4ac2-9cb5-097748b7ebf8

A borítóképen láthatók pedig kezdhetnek felkészülni, bár arra kicsi esélyt látunk, hogy az aranyfogú Csókos Miskát, Ibrahimovicot még az Ajax edzőjeként látjuk valaha viszont. Mindenesetre a kép ügyes lett, gratulálunk a Topeleven grafikusainak!

Pató Márton

Reklámok