Itt a karácsony, kellő nosztalgiával felvértezve kedveskedünk olvasóinknak, bemutatva az érdemtelenül sok epizódot megélt Három kívánság című televíziós szuperprodukció olyan csemegének számító epizódjait, amikor a futball játszotta a főszerepet.

A Három Kívánság c. műsort valamiféle furcsa kettősség lengte körül. A ’80-as években induló, ’90-es éveket is átölelő kívánságműsornak voltak kínzóan kínos pillanatai, kezdve Dévényi Tibi bácsi angol tudásának megvillantásaitól, szegény kisgyerekekig, akik végre találkozhattak kedvencükkel, szentjükkel, ami legtöbbször csomót kötött a nyelvükre és egy „hát, ő… én azt akarom kérdzeni, hogy ő miért, hány évesen, hogy ő… szóval, hogy mikor kezdett el focizni Sócratés bácsi…” kérdésben manifesztálódott. Mindemellett pedig sokunkat megevett az irigység a TV előtt, és a szereplők helyébe képzeltük magunkat. Főleg így volt ez akkor, amikor valamilyen labdarúgáshoz köthető kívánságot teljesítettek a műsor készítői.

A Három Kívánság focis blokkjait nagyvonalúan három kategóriára oszthatjuk. Egyrészről létezik az „elutazni valahova, megnézni valakit” halmaz, amibe csak a kivételesen szerencsések tartozhatnak, akiket a köztévé elutaztat pl. Amszterdamba vagy Athénbe (ahogy ezt a későbbiekben látni fogjuk). Másrészt körberajzolhatunk egy „valamelyik csapatban/csapat ellen játszani” halmazt is, aminek a nehézségeit az adja, hogy egy egész klubot kell meggyőznie Tibi bácsinak, nem pedig egy-egy labdarúgót. Végül pedig a legnépszerűbb, ezáltal pedig a leggyakoribb kérések csoportja: „valaki rúgjon nekem büntetőt/a tizenhatosról”. Kétségkívül ezeket a kéréseket járatták csúcsra a Három Kívánságban egészen onnan, hogy az Első Emelet rúg tizenegyeseket a válogatott kapusnak, Petri Zsoltnak, egészen odáig, hogy a magyar-brazil előtt a sérült Sócrates lő tiziket három szerencsés fiatalnak.

Most pedig ennek az osztályozásnak az alapján nézzünk meg pár kimagasló gyöngyszemet a rendszerváltáson átívelő Három Kívánság műsoraiból.

1. ELUTAZNI VALAHOVÁ, MEGNÉZNI VALAKIT

A) Bence látogatása a legeslegutolsó magyar világsztárhoz

A budapesti Deák Bence kedvenc futballistájával az utánozhatatlan sármőr Détári Dömével szeretett volna találkozni. Bence viszont okosan kivárt, amíg kívánságát nem teljesíthetik azzal, hogy elviszik Kispestre, a Honvéd edzésére, majd megkóstolhatja Lajos dedikált kevertjét a kedvenc kiskocsmában. Levelét akkor küldte el Tibi bácsinak, amikor Détári éppen Görögországban légióskodott apósa, Komora Imre kezei alatt. A rendszerváltás előtt a köztévénél még gondoltak egy nagyot és az utolsó filléreket is feltolták Bence és a stáb Athénbe utaztatására.

Döme és Bence együtt repültek Görögországba, Ferihegyen pedig máris egy picit lelombozta a kedélyeket, amikor az együtt töltött programokról kérdezve azt válaszolta, hogy ő most egy pár napos edzőtáborba megy a csapattal, de hétvégén, a meccs előtt leülhetnek egyet vacsorázni. Na, kösz. Ezután érkezik a kötelező, majdani Travel Channeles anyag, szinte már tolakodó buzuki viharral az aláfestő zenében, amint Bencét figyelhetjük, ahogy látszólag egyedül bolyong Athén nevezetességei körül. Végül megérkezünk a Hotel Intercontinentalba, ahol Bence immár Tibi bácsival kiegészülve egy asztalhoz ülhet Détári Lajossal. Vagy a Medellín kartell tagjaival. Elsőre nem igazán egyértelmű a helyzet (a Netflix bátran jelentkezhet a Narcos 3. évadjának vágóképeiért az NAVA-nál). Lényeg a lényeg, Döme mellett a csapat magyarjaiért felelős tolmácsa Nikosz Sztratisz ül a vacsoránál, akiről számtalan jó sztori kering, itt van egy Détári könyvének lapjairól:

Imre bá’ szenzációs volt. A görögök csak ámultak rajta. A legszebb az volt, amikor kidagadt erekkel magyarul üvöltött a játékos arcába, hogy ha nem teszed oda magad, szétrúgom a segged, mire Sztratisz, a tolmács görögre váltva, kedvesen így szólt az érintetthez: „A tréner azt kéri tőled, hogy, ha lehet, kicsit keményebben futballozzál.”

 

narcos

Détári a vacsora közben is folytatja a lelombozási akcióit és kijelenti, hogy szabadidejét a gyermekeivel tölti, esetleg néhanapján elmegy teniszezni. Szép kis utolsó világsztárunk van, mondhatom. Bence végül megkapja a happy endet, az Olympiakosz mérkőzését megelőző perceket Lajossal töltheti, együtt az öltözőben, együtt melegítve a pályán, de még a csapatfotóhoz is beállhat a hazaiakhoz. Csodálatos emlék és még Döméék is győztek.

B) Gábor kimegy egy Fradi meccsre… AMSZTERDAMBA!

Valószínűleg a bő negyed órájával Gábor kívánsága az egyik leghosszabb műsoridőt elfoglaló blokk lett a Három Kívánság történetében. Ennek az az oka, hogy nem csupán azt kérte, hogy megnézhesse az Ajax-Ferencváros BL mérkőzést, hanem… Hanem mást is, amire nem tudtam figyelni, mert amikor erről értekezett a nemzet Tibi bácsijával, akkor a holland galambok nemes egyszerűséggel ellopták a show-t.

giphy


Ezután Gábor még Bencét is lepipálja: fapapucs, Frutella, kikötő, hasonlók. Majd leszáll az est, a mérkőzést megelőző éjszaka, amikor Gábor kívánságának egy újabb részletét villantja fel: büntetőt szeretne rúgni a Hajdúnak. Mármint Hajdú Attilának a Fradi kapusának. Valamint Hajdú B. Istvánnak a mérkőzés kommentátorának. Zseniális ötlet Gábor, le a kalappal! Ja, hogy még nincs vége? Mindez PAPUCSBAN (hollandban)? Legjobb kívánság felhasználás evör.

 

Meg kell mondani, Gábor kiválóan belsőzte az ormótlan papucsban a tizenegyeseket, a másodikat okosan a jobbra vetődő Hajdú B. helyére gurította. Másnap a Ferencváros utolsó Bajnokok Ligája találkozóján az Ajax 4-0-ra győz a zöld-fehérek ellen, Tibi bácsi pedig nem véletlenül volt olyan mogorva, amikor az egyébként roppant rokonszenves holland szurkolótól kapott Ajax zászlócskát valósággal kitépte Gábor kezéből.

giphyzaszlo

Gábor a kívánságának megkoronázásaként még megkapta a meccslabdát is, ezzel a Három Kívánság focis kéréseinek királyaként mehetett másnap az iskolába. Bravó!

2. VALAMELYIK CSAPATBAN/CSAPAT ELLEN JÁTSZANI

A) Rába-Dózsa rangadó 2-2 fiatallal kiegészülve

Gifló és Pócza a győrieknél, Kékesi és Enyedi az újpestieknél. A négy fiatal kérése roppant egyszerű: kedvenc csapatukban játszhassanak. A Három Kívánság pedig roppant csavaros szabályokkal egészítette ki a kérésüket:

– 7 perces mérkőzés

– felnőttek nem lőhetnek gólt

– nincs les(!!!)

– a mérkőzés után 4-4 büntető

– a végső gólkülönbség dönt

A csapatok klasszikus kétcsatáros felállásban lépnek pályára, ami azt jelenti, hogy a négy fiatal állandó leshelyzetben helyezkedik. Illetve helyezkedne, ha lenne les. Miközben zajlik a meccs egy érdekes információt is kapunk, ami egy picit összetöri a szívünket. Temesvári Miklós, a Dózsa edzője szerint Enyedi Andris „nem mozog ügyetlenül, de egy pici súlyfölösleg van rajta”, ha pedig profi labdarúgó lenne, akkor keményen megbüntetné ezért Andrist. Persze Enyedit ez nem zavarja és tevékeny részt vállal a Dózsa 3-2-s sikeréből a „rendes játékidőben”. GIF-et azonban az újpesti portás, Szendrei érdemel, aki művészi szintre emeli a kisgyerekek ellen alkalmazott kamuvetődéseket.

A laikus úgy gondolhatná, hogy 3-2-es 7 perc után a büntetőket követően biztosan 5-4 lesz a végeredmény. De nem akkor, ha már az „igazi” mérkőzésre fenik a fogukat a főszereplők és már most megkezdik a lelki nyomásgyakorlást az ellenfélre. Szendrei és Mészáros nem cécóznak, minden egyes tizenegyest hárítanak, kamuvetődésekről itt már szó sem lehet.

tizik

Kékesi és Enyedi örülhet a végén, akik még ajándékot is kapnak az újpestiektől, persze Gifló és Pócza sem búslakodhat, hiszen jutalmuk már ott feszít rajtuk, megkapták a Rába ETO mezeit. Ezekben a pillanatokban pedig már könnyedén leolvasható a csata előtti utolsó komoly „egóharc” is, Törőcsik és Szabó kíméletlen keresztbekulcsolt kezekkel mutatják, hogy ki a felsőbbrendű, miközben Szepesi György untatja a négy kisfiút.

ego

B) Már megint Újpest, de most óvodások ellen

A Goldball-Újpest kispályás mérkőzés azért számít kuriózumnak, mert a ferencvárosi félisten (majd pápai pápa) Szűcs Lajos őrzi a lilák kapuját. Az újpestiek felállása ezenkívül roppant imponáló: a válogatott és későbbi kiváló szakértő Sebők Vilma, a kíméletlen Véber György, no meg a fején valami fura izét hordó Kovács Zoli is a csapatban. A Goldball kisemberei sokak szívéből szólnak, amikor kijelentik, hogy ők legszívesebben 4-0-ra mosnák le a pályáról az Újpestet. További élményfaktor, hogy a mérkőzést az a Puhl Sándor vezeti, akiről még mindig nem kopott le az Egyesült Államokban magára szedett napbarnított bőrfelület.

A meccs krónikája: Véber György hátulról felvág egy kisgyereket, az újpestiek jópofán állítanak sorfalat egy Goldball szabadrúgáshoz, Szűcs Lajos szabadulna a lila kesztyűjétől és az ellenfél portásának adná azt, Sebők Vilmos pedig egy klasszikus „banterrel” jelentkezik, amikor beszól a norvégeknek. Mindenki boldog.

3. VALAKI RÚGJON NEKEM BÜNTETŐT/A TIZENHATOSRÓL

Végül pedig érkezzen egy csokor azokból a kívánságokból, ahol a futballvilág krémje lőtt magyar kisgyerek által védett kapura.

A) Platini és Mészöly a magyar-francia barátságos mérkőzés előtt

A BVSC két fiatal hálóőre kérte azt, hogy a két szövetségi kapitány rúgjon nekik a Népstadionban. Akik azt kérték, hogy Eric Cantona bácsi körbeforgó rúgással masszírozza a mellkasukat, azok most nem jártak szerencsével. Ellenben a másnapi mérkőzésen Cantona duplázott, mi pedig 3-1-re kikaptunk, pedig Lakat T. a Képes Sport hasábjain a meccs előtt még így írt:

mi a tét nélküli barátságos mérkőzések bajnokai vagyunk, no meg az olyan tétmérkőzéseké, amikor már számunkra teljesen mindegy a végeredmény”.

Nem igazán.

B) Gergő néz farkasszemet Олексій Олександрович Михайличенко-val és Ladinszky Attilával

A rövid kívánságból rögtön három következtetést is levonhatunk:

1. Mihajlicsenko (hogy ki? fiatalok üssék fel a nagy http://www.-ot!) még mindig isteni

2. Ladinszky jól tartja magát színes pályafutása után (Tatabánya, Vasas, Rot-Weiss Essen, Feyenoord, Anderlecht, Betis, Kortrijk, Valenciennes, Toulouse, Amarante)

3. régen még megbecsülték a teremlabdarúgó tornákat

C) Czirjék Zoli és a hatalmas egér

1999-ben a Három Kívánság már az utolsókat rúgja, de azért még sikerült összehozni Zoli vs Keegan párbajt a 20. magyar-angol előtt. Zoli legalább olyan jól védett, mint másnap David Seaman annál a bizonyos Hrutka szabadrúgásnál.

Minden Három Kívánság epizód, amelyekből a fenti részletek találhatók nyilvánosan elérhető a NAVA oldalán.

A cikk eredeti verziója és hasonló vidámságok a Só és Ecet Aberdeenből tumblr blogon jelent meg, amit jelen cikk vendégszerzője is üzemeltet, aki nem más, mint:

Belovai György

Reklámok